DIMITROV: Pregovori o imenu u završnoj fazi! KOCIJAS: Poslednju reč imaju Cipras i Zaev!
Foto: Reuters

POSTIGNUT KOMPROMIS

DIMITROV: Pregovori o imenu u završnoj fazi! KOCIJAS: Poslednju reč imaju Cipras i Zaev!

Severna Makedonija -

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas u Briselu da veruje da su pregovori o novom imenu Makedonije u konačnoj fazi i da je postignut okvir za kompromis.

Ministar smatra da je moguće da će rešenje biti postignuto do početka samita Evropske unije 28. juna i dodaje da je u nedelju imao dobar sastanak sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

foto: Reuters

"Imali smo produktivan sastanak, ostaje još da se razradi okvir. Pravni timovi oba ministra rade na tome u Atini, a sredinom nedelje je planiran i važan sastanak premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, u nadi da će neki bitniji aspekti opcija u igri biti rešeni", rekao je Dimitrov, koji smatra da bi problem imena trebalo prepustiti premijerima.

"Videli smo koliko je komunikacija uticala na ceo proces i trebalo bi tome dati šansu", rekao je Dimitrov u Briselu. On je, takođe, imao neformalan razgovor sa kolegama iz Francuske i Holandije, koji su kako navodi MIA izrazili čvrst stav po pitanju pregovora Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji.

foto: Reuters

"Dobro je znati da to nije jednostavno. Unutrašnja konsolidacija EU je komplementarna i nije protivna konsolidaciji na Balkanu. Ovaj istorijski pomak bio bi šansa za čitavu Evropu. Nismo u situaciji da imamo luksuz da propustimo istorijske šanse", rekao je Dimitrov, dodajući da veruje da su čuda moguća.

foto: Reuters

Šef grčke dilomatije Nikos Kocijas takođe kaže da su on i Dimitrov dogovorili sve što se može u njihovom rangu i da je sada reč na premijerima.

"Danas, a verovatno i sutra, biće nastavljeni razgovori na ekspertskom nivou jer treba rešiti još mnogo tehničkih i pravnih pitanja. Kad se to završi, kad se razjasne tehnička i pravna pitanja, na nivou šefova diplomatija biće pripremljen tekst, koji će biti predat devojici premijera, a oni će pregovarati i postići konačan dogovor", objasnio je Kocijas.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track