ORBAN PODRŽAO MAKEDONSKU OPOZICIJU: Mađarski premijer smatra da je blokada pregovora sa Grčkom dobra
Foto: EPA

oštro

ORBAN PODRŽAO MAKEDONSKU OPOZICIJU: Mađarski premijer smatra da je blokada pregovora sa Grčkom dobra

Severna Makedonija -

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom mitinga najveće makedonske opozicione stranke rekao da pozdravlja napore VMRO DPMNE da blokira dogovor sa Grčkom, "da ne podlegne pritisku od stranih sila."

Portal EurAktiv podseća da je ova poruka Orbana u suprotnosti sa onima koju šalju predstavnici nemačkih Demohrišćana kao što je Elmar Brok, blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednik EPP, Džozef Dol, koji je takođe izrazio podršku za "međusobno prihvatljivo rešenje" za obe strane.

EurAktiv citira grčkog potpredsednika Evropskog parlamenta i člana Sirize Dimitrisa Papadimulisa koji je Orbana nazvao "tužnim izuzetkom", koji kaže da su gotovo svi evropski politički lideri i članovi Evropskog parlamenta podrži napore Zaeva i Ciprasa za pronalaženje rešenja spora.

"Ime koje bi se koristilo za sve prilike i koje bi okončalo iredentizam i sve buduće sporove", rekao je Papadimulis EurAktiv.

Ovo nije prvi put da je Orban u sukobu sa svojim evropskim partnerima partnerima. Holandska Hrišćansko-demokratska stranka SDA u subotu je zatražila isključenje Orbanove stranke, Fides, EPP, ako se nastavi sa postojećom politikom.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track