ZAEV: VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu
Foto: Reuters

ponuda

ZAEV: VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je opozicioni VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu Makedonije i da dele mandat do punopravnog članstva zemlje u NATO.

"Pozvao sam na poslednjem sastanku lidera (vodećih stranaka) VMRO DPMNE da uđe u Vladu dok ne postanemo članica NATO-a, ali je lider stranke Hristijan Mickoski to odbio. Malo je ćutao a zatim je rekao: 'To nismo tražili od vas'. Tražili su izmene (Krivičnog zakonika) da odgovaraju svi, samo političari ne", rekao je Zaev.

Premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je rekao da je na nedavnom sastanku lidera četiri vodeće stranke na kojem je razgovarano o raspisivanju referenduma, opoziciji "ponudio lepezu mogućnosti samo da bi pozvali članove i simpatizere da izađu na referendum o imenu države".

Hristijan Miskoski
Hristijan Miskoskifoto: Sloboden pečat/Borče Popovski

"Ponudio sam im, ako obezbede 300.000 glasova protiv na referendumu, da mogu da biraju prevremene izbore. Nisu prihvatili, ali su garantovali da neće pozvati na bojkot.;Mickoski nije prihvatio ni ponudu da podnesem ostavku ako na referendumu bude više glasova protiv, nego za, u zamenu da pozove na izbore", rekao je Zaev.

Najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE ni pet dana nakon raspisivanja referenduma nije iznela partijski stav. U međuvremenu su pojedini funkcioneri na društvenim medijima izneli suprotstavljene stavove - nekoliko njih smatra da referendum treba bojkotovati, a nekoliko da gradjani treba da izađu da se izjasne. Uspešan referendum o Dogovoru s Grčkom, koji je raspisan za 30. septembar, i promena imena države u Severna Makedonija do kraja ove godine, uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

Prema odluci koju je usvojilo Sobranje Makedonije, referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track