DŽORDŽ BUŠ POZVAO MAKEDONCE NA REFERENDUM: Izađite i glasajte ZA!
Foto: AP, Atlantic Council

APEL

DŽORDŽ BUŠ POZVAO MAKEDONCE NA REFERENDUM: Izađite i glasajte ZA!

Severna Makedonija -

Bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi pozvao je u pismu građane Makedonije da izađu na referendum o novom imenu te države i ulasku u EU i NATO i da glasaju za Sporazum iz Prespe.

"Sjedinjene Američke Države su vaš postojani prijatelj. Američki narod divi se vašem mirnom odvajanju iz pepela bivše Jugoslavije", započinje Buš pismo u kom podseća da su SAD 2004. priznale Republiku Makedoniju pod tim "ustavnim imenom". Zatim je podsetio na svoj susret sa pokojnim predsednikom Makedonije Borisom Trajkovskim, kog je nazvao dragim prijateljem.

"Sporazum iz Prespe, pred čijom ste ratifikacijom, je hrabar i pošten kompromis. On će Makedoniju postaviti na kurs ka Evropskoj uniji i NATO, kao i postizanju svetle budućnosti, koju je želeo i predsednik Trajkovski", navodi Buš i poziva svakog građanima Makedonije da učestvuje u toj "istorijskoj odluci".

"Najveći savez za slobodu u istoriji čuva mesto za državu koju volite i radujem se danu kad će SAD ponosno pozdraviti Republiku Severnu Makedoniju kao svog najnovijeg saveznika, 30. člana NATO", zaključuje Džordž Buš.

Kurir.rs/Atlantic Council

Foto: AP/Atlantic Council

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track