REFERENDUM U MAKEDONIJI VEĆ POČEO: Evo ko se danas izjašnjava o novom imenu države!
Foto: EPA / Georgi Licovski

sve spremno za glasanje

REFERENDUM U MAKEDONIJI VEĆ POČEO: Evo ko se danas izjašnjava o novom imenu države!

Severna Makedonija -

Članovi biračkih odbora u ambasadama i konzulatima Makedonije danas će se prvi, unapred, izjasniti na referedumu o imenu države.

Ukupno 104 člana biračkih odbora za inostranstvo i njihovi zamenici glasaće u prostorijama Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju, nakon čega će otputovati da organizuju referendum u 33 doplomatsko-konzularna predstaštva, gde će se glasati u subotu.

Za glasanje u inostranstvu prijavilo se 2.694 državljana Makedonije.

U subotu će na referedumu o imenu države glasati i bolesni, iznemogli i zatvorenici. Izborna tišina za referendum počinje u četvrtak u ponoć, a u nedelju na dan refereduma pravo da se izjasni o Dogovoru sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makdeonija ima 1.806.337 građana.

foto: EPA / Georgi Licovski

Prema DIK, da bi referendum bio uspešan moraju da se ispune dva uslova – da izađe najmanje polovina upisanih biraša plus jedan, odnosno više od 903.169 i da "za" zaokruži najmanje 451.586 građana Makedonije.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom i ustavne izmene do kraja ove godine koje garantuju promenu imena države u "Severna Makedonija", uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk, Beta

Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track