STOLTENBERG PORUČIO SKOPLJU: Nema Plana B za Makedoniju niti alternative za sporazum sa Grčkom
Foto: Beta/Miloš Miškov

ČEKA SE SKOPLJE

STOLTENBERG PORUČIO SKOPLJU: Nema Plana B za Makedoniju niti alternative za sporazum sa Grčkom

Severna Makedonija -

MLADENOVAC - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija ima priliku koja se događa jednom u životu i da može postati članica samo ako prihvati sporazum o rešenju spora sa Grčkom oko imena države.

"Črvsto verujem da, kada govorimo o BJRM, makedonska vlada treba da odluči o daljim koracima. Na vladi i skupštini je da donesu odluke. Da odluče kako će ići napred, kako da reaguju na referendum i sve političke implikacije i posledice koje je doneo", objasnio je on.

"Možemo brzo da pristupimo potpisivanju protokola o pristupanju, ubrzo po promeni imena. Na demokratski izabranim institucijama Makedonije je da li će prihvatiti i primeniti sporazum o imenu. Mi smo spremni da prihvatimo Makedoniju kao novog člana", ponovio je.

foto: Beta/Marko Drobnjakov

Stoltenberg je podvukao je da ne postiji Plan B i da nema nikakve alternative.

"Nema pristupanja bez sporazuma o imenu. Jedini način za članstvo je da se zemlja dogovori oko imena sa Grckcom. Zato smo i pozdravili dogovor sa Grčkom", naglasio je, ali je dodao da Alijansa nikada neće prisiliti Makedoniju na donošenje odluke, jer se radi o suverenoj odluci jedne suverene zemlje.

"Ovo je prilika koja se dešava jednom u žvotu. Imaju priliku da iskoriste ovaj istorijski trenutak", zaključio je on.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track