ZAEV O PERSPEKTIVI SPORAZUMA IZ PRESPE: Cipras je preuzeo mesto šefa diplomatije kako bi realizovao dogovor
Foto: Reuters

pose ostavke koacijasa

ZAEV O PERSPEKTIVI SPORAZUMA IZ PRESPE: Cipras je preuzeo mesto šefa diplomatije kako bi realizovao dogovor

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da mu je grčki kolega Aleksis Cipras rekao da je preuzeo funkciju ministra spoljnih poslova da bi bio realizovan dogovor iz Prespe.

Zaev je potvrdio da je sinoć telefonom razgovarao s Ciprasom i da su u tom razgovoru potvrdili da nastavljaju sprovođenje dogovora iz Prespe, kao i da "ostaju u potpunosti posvećeni onome što predstavlja perspektivu Balkana 21. veka".

Premijeri su razgovarali telefonom dan posle ostavke grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa koji je sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim vodio pregovore i potpisao dogovor o rešavanju spora oko imena.

"Srećan sam zbog potpune posvećenosti Grčke dogovoru iz Prespe, a mogu da potvrdim i našu posvećenost. Ne gubim nadu da će sutra i makedonski parlament smoći snagu pred ovom šansom koja se ne propušta, da da pristanka za potvrđivanje potrebe za ustavne promene", rekao je Zaev novinarima.

Posle toga, dodao je, sledi nacrt ustavnih amandmana o kojima će biti otvorena javna debata i na kraju glasanje za te amandmane.

"Treba da damo život ovom procesu zbog toga što je to jedinstvena garancija boljim perspektivama svih gradjana, ispunjavanje naših streteških ciljeva, ulasku u EU i NATO. To je svakako šansa za koju svi znamo da ne smemo da je propustimo", rekao je Zaev.

Dogovorom je predviđeno da nakon što Makedonija u imenu doda geografsku odrednicu "severna", grčkim parlament ratifikuje taj dogovor, čime stupa na snagu. Promena imena je uslov Makedoniji za everoatlantske integracije.

Kurir.rs/Beta/Sloboden pečat

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja