SAD: Nikola Gruevski da se suoči sa pravdom u Makedoniji
Foto: EPA

BEKSTVO

SAD: Nikola Gruevski da se suoči sa pravdom u Makedoniji

Severna Makedonija -

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države smatraju da bi bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji traži politički azil u Mađarskoj, trebalo da služi zatvorsku kaznu u svojoj domovini, saopštio je danas Stejt department.

"Mi smatramo da je prikladno da se pravni proces nastavi u Makedoniji i da Gruevski bude pozvan na odgovornost u okviru makedonskog pravosudnog sistema", rekao je jedan portparol Stejt departmenta za Politiko.

On je podsetio da je Gruevski osuđen u Makedoniji na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja posle, kako je naveo, "temeljnog i transparentnog pravnog procesa". Portparol Stejt departmenta istakao je da je ta presuda potvrđena na drugim suđenjima, kao i da se protiv Gruevskog vode još četiri postupka.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, pošto je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja