SIJARTO O SLUČAJU GRUEVSKI: Niko iz EU nije pokrenuo pitanje azila bivšeg makedonskog premijera
Foto: Beta, Ap

poruka

SIJARTO O SLUČAJU GRUEVSKI: Niko iz EU nije pokrenuo pitanje azila bivšeg makedonskog premijera

Severna Makedonija -

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, izjavio je da ni jedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahteva za azil za bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog. Sijarto je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrima u EU.

Mađarski ministar je ponovio da je Gruevski izrazio zelju da podnese zahtev za azil u mađarskoj ambasadi, ali da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.

On kaže da su mađarskE vlasti prvi put dobili saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman.

"Ni jedan kolega iz država EU nije pokrenuo ovaj slučaj na jućerašnjem sastanku", ističe Sijarto.

On će, sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, imati bilateralni sastanak na marginama Samita NATO u Briselu, početkom decembra.

"Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija", rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahteva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track