Najnovije vesti

SLUČAJ PUČ: Suđenje Zaevu odloženo za 7. septembar
Foto: AP Photo

Neovlašćeno prisluškivanje

SLUČAJ PUČ: Suđenje Zaevu odloženo za 7. septembar

Severna Makedonija
07:46h
Makedonski premijer Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera opozicionog SDSM Zorana Zaeva da je uz pretnju prisluškivanim materijalima najviših državnih funkcionera pokušao da ga ucenjuje I optužio ga za rušenje ustavnog poretka

SKOPLJE - Suđenje u slučaju "Puč" u kojem je jedan od osumnjičenih lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, odloženo je za 7. septembar zbog njegovog odsustva, a optužnica za ugrožavanje ustavnog poretka i špijuniranje vodi se još protiv četvoro. Sudija Ljubinka Bašeska je konstatovala da je Zoran Zaev neopravdano odsutan i da nema saznanja zašto se nije pojavio na sudu, dok su advokati odbrane zatražili da suđenje bude odloženo na duži rok budući da je od podizanja optužnice postignut dogovor da slučaj "Puč" vodi specijalni tužilac. Sudija Bašeska je rekla da će ukoliko se Zoran Zaev ne pojavi pred sudom 7. septembra izdati nalog da bude uhapšen.

U slučaju "Puč" okrivljeni su bivši šef tajne službe u Makedoniji Zoran Veruševski i njegova supruga Sonja, opštinski službenik u Strumici Branko Palifov, lider SDSM Zoran Zaev i zaposlen u makedonskom MUP-u Đorđi Lazarevski. Optužnica ih tereti za neovlašćeno prisluškivanje, špijunažu i nasilje prema predstavnicima najviših državnih organa a svi osumnjičeni, osim Zorana Zaeva, su i uhapšeni početkom februara 2015. godine, ali su u međuvremenu iz pritvora pušteni Sonja Veruševski i Branko Palifov koji se brane sa slobode.

Protiv šestog okrivljenog, radnika makedonskog MUP-a Zvonka Kostovskog, koji je takođe bio obuhvaćen istom optužnicom i uhapšen početkom februara, u međuvremenu je doneta presuda na osnovu njegove pogodbe sa tužilaštvom u kojoj je on priznao delo za koje se tereti i dobio tri godine zatvora. U presudi koja je doneta protiv Kostovskog se navodi da je on 2010. godine koristio opremu za prisluškivanje makedonskog MUP-a da bi prisluškivane materijale dostavljao Zoranu Veruševskom, koji je imao nameru da ih preda stranim službama ali su oni u međuvremenu završili u rukama lidera SDSM Zorana Zaeva.

Makedonski premijer Nikola Gruevski optužio je krajem januara ove godne lidera opozicionog SDSM Zorana Zaeva da je uz pretnju prisluškivanim materijalima najviših državnih funkcionera pokušao da ga ucenjuje I optužio ga “za rušenje ustavnog poretka”, nakon čega je podignuta optužnica u slučaju "Puč".

Zoran Zaev je optužio premijera Gruevskog i njegove saradnike za izborne manipulacije, korupciju, kriminal i zloupotrebu tajne službe – Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) preko koje je, kako je naveo, nezakonito prisluškivano više od 20.000 građana Makedonije, ali i strani ambasadori u toj zemlji. U rešavanje krize u Makedoniji, koja je nastala nakon što je Zoran Zaev počeo da objavljuje prisluškivane materijale kompromitujućih telefonskih razgovora vladinih zvaničnika, učestvovali su i predstavnici Evropske unije kao i SAD, a nakon pregovora koji su trajali od aprila do jula postignut je dogovor da se najkasnije do kraja aprila 2016. godine održe vanredni parlamentarni izbori.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...