HAOS S MIGRANTIMA: Makedonija zatvorila granicu do jutra

Pet vozova sa izbeglicama uputilo se ka Srbiji

HAOS S MIGRANTIMA: Makedonija zatvorila granicu do jutra

Severna Makedonija -
Lokalni trgovci bezočno iskorištavaju izbeglice i prodaju im vodu i osnovne namirnice po neverovatno visokim cenama

ĐEVĐELIJA - Posle današnjeg sukoba sa policijom i delimičnog otvaranja makedonske granice, kada je propušteno oko 1.000 izbeglica, pretežno žena sa decom, starijih i bolesnih osoba, grčko-makedonska granica je večeras ponovo zatvorena i tako će ostati do jutra, javljaju makedonski mediji.

Agencija MIA je izvestila da se pet vozova sa izbeglicama uputilo od Djevđelije ka Srbiji. Na železničkoj stanici bilo je večeras oko 200 izbeglica, ali su neki odlučili da na put pođu jutarnjim vozom.

Pozivajući se na svedoke sa lica mesta, MIA navodi da je policija tokom dana u nekoliko navrata propuštala 200 do 300 izbeglica koji su se sa grčko-makedonske granice uputili ka Djevđeliji, a otuda ka prelazu Tabanovce na srpskoj granici.

Policija i vojska večeras su obišli graničnu liniju kod Djevđelije, na kojoj su izbeglice pretežno iz Sirije i uz pomoć predstavnika UNHCR-a i previodilaca objasnili da će tek ujutro biti ponovo otvorena granica, te da izbeglice noćas moraju da prespavaju tu gde su se našle, navodi MIA.

Oni su postavili i dopunsku zaštitnu ogradu. Makedonski portal Plusinfo piše da lokalni trgovci bezočno iskorištavaju izbeglice i prodaju im vodu i osnovne namirnice po neverovatno visokim cenama.

Tako šest flaša vode košta 10 evra, kutija cigareta pet, paketić čokolade pet evra, a kilogram banana prodaju za 10 dolara.

Makedonsko Ministarstvo unutrašniih poslova je ranije tokom dana saopštilo da je "ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dozvoljeno da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć u skladu sa našim mogućnostima".

UNHCR je kontaktirao makedonske zvaničnike, zahtevao da se prema izbeglicama ne primenjuje nasilje i obećao pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track