FOTO I VIDEO ČEKAJU PREVOZ: Na stanici u Đevđeliji 3.000 izbeglica čeka prevoz za Srbiju
Foto: Reuters

Spavaju gde stignu

FOTO I VIDEO ČEKAJU PREVOZ: Na stanici u Đevđeliji 3.000 izbeglica čeka prevoz za Srbiju

Severna Makedonija -
Oni spavaju na trotoarima, klupama i u parkovima u blizini prelaza sa Grčkom koji obezbeđuju pojačane patrole makedonske vojske i policije

ĐEVĐELIJA - Na železničkoj stanici u Đevđeliji, blizu graničnog prelaza s Grčkom, oko 3.000 izbeglica sa severa Afrike i Bliskog istoka od sinoć čeka vanredne kompozije koje će ih prebaciti ka prelazu Tabanovce na granici sa Srbijom.

Oni spavaju na trotoarima, klupama i u parkovima u blizini prelaza sa Grčkom koji obezbeđuju pojačane patrole makedonske vojske i policije.

Kako su objavili makedonski mediji, bezbednosne snage te zemlje nisu uspele da zaustave veći prelazak izbeglica u Makedoniju i da dozvole ulazak samo organizovanim grupama od 200 do 300 ljudi. Policijski kordon je u subotu u popodnevnim satima probilo gotovo 1.000 ljudi, a pretpostavlja se i da manje grupe uspevaju da pređu grčko-makedonsku granicu na mestima koja nemaju jako policijsko i vojno obezbeđenje. Vanredni vozovi koji sa železničke stanice u Đevđeliji prevoze izbeglice u Srbiju, od subote imaju po četiri umesto po dva vagona.

Iz makedonskog MUP-a je najavljeno da će policija i dalje propuštati izbeglice sa grčke strane granice u grupama od po 200 do 300 ljudi, pri čemu prednost imaju žene i deca. Očekuje se da svi koji dolaze iz Grčke i Makedonije pređu u Srbiju, jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja EU.

Veća gužva se očekuje predveče, kada u Tabanovce treba da pristignu dva voza koji su danas iz Đevđelije krenulu prema severnoj granici. Zasada Srbija ne stopira migrante, ali ipak s vremena na vreme policija iz vraća nazad ka MakedonijiMigraniti koji su tokom noći i rano jutros pristigli u Tabanovce iz Đevđelije prešli su makedonsko-srpsku granicu, javljaju izvori iz humanitarnih ekipa koje su stacionirane na granici.Migranti su se kratko zadržali, samo da odmore i da uzmu hranu i tečnost koju im nude aktivisti humanitarnih organizacija, pa su produžili ka Srbiji.

Najčešće krajnja destinacija migranata je Nemačka. Ipak, talas migranata koji je juče došao u Makedoniju stići će u zemalja EU. Zasada nije jasno kakva će reakcija evropskih zemalja biti na ovaj masivni priliv migranata.

Zbog Mađaske koja gradi žičani zid duž svoje granice očekuje se da migranti promene svoju rutu, odnosno da se iz Srbije upute ka Hrvatskoj na svom putu ka EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track