SVI ĆE ONI U SRBIJU: 7.000 izbeglica stiže u Makedoniju!
Foto: Reuters

Upozorenje UNHCR

SVI ĆE ONI U SRBIJU: 7.000 izbeglica stiže u Makedoniju!

Severna Makedonija -
Makedonska policija i vojska nastavljaju da osiguraju granicu, dozvoljavajući izbeglicama da prolaze i pomažu u delovanju kampa u Đevđeliji

ĐEVĐELIJA - Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR upozorava da se više od 7.000 izbeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema Đevđeliji na makedonskoj granici.

U proteklih nekoliko meseci, Đevđelija služi kao glavna ulazna ruta za izbeglice. Privremeni izbjeglički kamp u blizini ovog gradića se sprema za dolazak novih izbeglica. Tokom vikenda, izbeglice su napustile kamp u Đevđeliji vozovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom.

U poslednjih 12 sati, oko 1.500 izbeglica napustilo je Đevđeliju za Tabanovce, a još jedan voz s oko 1.000 izbeglica krenuo je u istom pravcu jutros. Crveni krst je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbeglicama tokom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno.

Makedonska policija i vojska nastavljaju da osiguraju granicu, dozvoljavajući izbeglicama da prolaze i pomažu u delovanju kampa u Đevđeliji. Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja saradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti sa njihove strane granice.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track