Najnovije vesti

MAKEDONSKI VOLONTERI SAVETUJU MIGRANTE : Izbegavajte Mađarsku, idite kroz Hrvatsku
Foto: Avoid Hungary

Dele letke na granici

MAKEDONSKI VOLONTERI SAVETUJU MIGRANTE : Izbegavajte Mađarsku, idite kroz Hrvatsku

Severna Makedonija
Članovi Fejsbuk grupe "Vesti o izbeglicama" na grčko-makedonskoj granici dele letke na kojima se nalaze mape i usmeravaju ih prema alternativnim pravcima, kako ne bi krenuli put Mađarske i sukobili se sa teško naoružanim policajcima

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa "Vesti o izbeglicama: Izbegavajte Mađarsku!" pripremila je karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dele migrantima na makedonskoj granici.

 

Na stranici je objavljeno nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbeglicama, a jedna od ruta vodi i preko Hrvatske, preciznije preko Slavonije, prenosi Televizija N1 Hrvatska. Na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane, volonteri su izbeglicama počeli da dele letke na kojima se nalaze te karte i usmeravaju ih prema navedenim alternativnim pravcima, kako ne bi krenuli put Mađarske i "zapeli" na tamošnjoj granici koju čuvaju teško naoružani policajci, koju nadleću helikopteri i gde su već počela prva privođenja.

 

Mađarska od ponoći primenjuje izmenjeni zakon o granici prema kome je za ilegalni prelaz predviđena zatvorska kazna od tri godine. Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje ograde, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je jučer u popodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

 

Grupa izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici. Inače, kako javlja N1, prve izbeglice pristižu i u Hrvatsku, za sada su to male grupe i pojedinci, ali nakon što je Mađarska najavila hapšenja na svojoj granici sve je izglednije da će izbeglički talas krenuti prema Hrvatskoj.

 

Načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Zlatko Sokolar smatra da postoji realna mogućnost da izbeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, krenu prema Hrvatskoj na čijoj je granici, kako kaže, za sada mirno - bez pokušaj ilegalnih prelazaka.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...