NOVI MANDATAR: Emil Dimitriev predložen za premijera prelazne vlade u Makedoniji
Foto: Reuters

Rešenje krize

NOVI MANDATAR: Emil Dimitriev predložen za premijera prelazne vlade u Makedoniji

Severna Makedonija -
Centralni komitet makedonske vladajuće stranke VMRO DPMNE, najviše telo stranke, doneo je večeras odluku da za premijera prelazne vlade u Makedoniji bude predložen Emil Dimitriev, sadašnji generalni sekretar stranke.

SKOPLJE- Odluka je usledila nakon najave sadašnjeg premijera Nikole Gruevskog da će sutra u Sobranju Makedonije deponovati ostavku, koja treba da se aktivira 100 dana pre izbora koji bi trebalo da se održe 24. aprila. Centralni komitet VMRO DPMNE je zasedavao večeras, a sutra, 15. januara ističe rok za formiranje prelazne vlade u Makedoniji.

Član izvršnog komiteta (IK) VMRO DPMNE Ilija Dimovski, rekao je da taj komitet daje punu podršku postupcima i koracima koji preduzima Nikola Gruevski, koji je i lider stranke, pre izbora. Dimovski je dodao da se njegova stranka nada da neće biti promena u datumu za izbore, koji je utvrđen Dogovorom iz Pržina, koji treba da razreši političku krizu u Makedoniji. ;Prema tom dogovoru, premijera prelazne vlade predlaže VMRO DPMNE.

Dogovor koji je nazvan "Pržino" potpisali su 2. juna prošle godine lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je deo vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partija Albanaca (DPA), nakon višemesečne političke krize i medjusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor predvidja niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predvidjeno dogovorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track