Najnovije vesti

KAŽNJENI ZBOG NELEGALNOG ULASKA U MAKEDONIJU: Novinari i volonteri platili po 500 evra!
Foto: Anadolia

Incident na grčko-makedonskoj granici

KAŽNJENI ZBOG NELEGALNOG ULASKA U MAKEDONIJU: Novinari i volonteri platili po 500 evra!

Severna Makedonija
SKOPLJE - Oko 100 stranih novinara i volontera koji su s migrantima nelegalno ušli u Makedoniju, kažnjeni su sa po 500 evra i šestomesečnom zabranom ulaska u zemlju

Kako se navodi, naveći broj kažnjenih su državljani Nemačke i Grčke, a, prema nezvaničnim informacijama, kaznu za grčke državljane platila je diplomatska kancelarija Grčke u Makedoniji. Ta grupa, u kojoj je bilo 28 stranih novinara, kažnjena je za pomaganje migrantima da lakše ilegalno predju preko državne granice Makedonije van kontrolnog prelaza, objavio je danas portal mkd.mk.

 

Volonteri brojnih grčkih nevladinih organizacija su, juče pomogli grupi od oko 1.000 izbeglica i migranata da ilegalno uđu u Makedoniju iz Grčke kod đevđelijskog sela Moin, gde nema i žičane ograde koju je na delu granice kod Đevđelije podigla makedonska vojska. Strani novinari i fotoreporteri pratili su taj, kako je nazvan, "Marš nade", koji je pošao iz izbegličkog kampa kod mesta Idomeni.

 

Foto Printscreen mkd.mk
Foto Printscreen mkd.mk

Aktivisti grčkih nevladinih organizacija su usmeravali izbeglice i migrante prema makedonskom selu Moin, a delili su im i letke i karte sa uputstvima kako da se kreću u tom region kada da krenu u "probijanje granice". Izbeglice je na grčkoj strani juče tokom marša pratila i grčka policija, ali ih nije zaustavljala, jer su, kako je rečeno, bili brojni. akedonska policija i vojska su počeli sinoć da deportuju migrante koji su ilegalno prešli granicu, a deo se i sam povukao na grčku strnu granice.

 

Istovremeno policija i vojska Makedonije dobili su naredjenje da pojačaju kontrolu granice sa Grčkom i da sankcionišu svaki pokušaj ilegalnog prelaska granice, kretanje i boravak u tom kriznom području bez propusnica. U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...