MAKEDONSKI OPOZICIONAR: Predsednik Gruevski je izveo državni udar abolicijom političara
Foto: Ap 16 1 2016

Tenzije u komšiluku

MAKEDONSKI OPOZICIONAR: Predsednik Gruevski je izveo državni udar abolicijom političara

Severna Makedonija -

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) ocenila je da je šef države Đorđe Ivanov "izveo državni udar" današnjom abolicijom svih političara protiv kojih se vode krivični postupci.

Tom abolicijom su obuhvaćeni svi političari i njihovi saradnici iz afera povezanih sa prisluškivanim razgovorima koje je objavio opozicioni SDSM.

"Ovo je državni udar kriminalne bande (lidera VMRO DPMNE) Nikole Gruevskog koji pokušava da spase kriminal koji je napravio, a Ivanov je postao učesnik u tom zločinačkom udruživanju. On želi da pare ukradene građanima ne budu vraćene", rekao je danas Zoran Zaev, lider SDSM, na konfereniji za novinare.

Prema rečima lidera makedonske opozicije, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je tim aktom srušio pravnu državu i Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da bude razrešena dvogodišnja politička kriza, a povreo je i dostojanstvo građana. Zaev je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajuću da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju u "fazu eksplozije".

Lider SDSM, koji je odlukom Ivanova i sam aboliran, istakao je da ne prihvata tu odluku predsednika Makedonije. Rekao je da krivci moraju da pred sud i da budu kažnjeni, a nevini moraju da dobiju šansu da dokažu svoju nevinost.

"Nisu svi kriminalci, i ja ne prihvatam ovu odluku. Ja, Zoran Zaev, predvodiću građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima. Ili Gruevski, ili Makedonija!", rekao je lider opozicije Zoran Zaev. U Skoplju su za večeras preko društvenih mreža najavljeni protesti zbog današnje odluke predsednika Makedonije da poništi sve postupke koji se vode protiv političara na vlasti i u opoziciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track