Odluka makedonskog predsednika da abolira političare zabrinula EU!
Foto: Beta/Milan Obradović 31 Okt 2014

Reakcije

Odluka makedonskog predsednika da abolira političare zabrinula EU!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog oduke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode krivični postupci u aferi ilegalnog prisluškivanja

"Makedonija se obavezala da promoviše vladavinu prava i borbu protiv nekažnjivosti. Suprotno tome, ova oduka predsednika Ivanova da abolira brojne funkcionere izaziva ozbiljnu zabrinutost i dešava se u trenutku kada stranke traže način da održi Dogovor iz Pržina", navodi se u saopštenju EU koje prenose makedonski mediji.

Kako se ističe, važno je da se podrži rad Specijalnog tužilaštva u slučaju prisluškivanih razgovora i da mu se, u okviru Dogovora iz Pržina, omogući da produži da istražuje ozbiljne probleme koji su otkriveni prošle godine. Podednako je važno, prema EU, da se Makedonija zadrži na evroatlantskom putu i zato je od ključne važnosti da se partije vrate dijalogu i da nađu zajednički dogovor.

Ambasada SAD u Skoplju je takodje saopštila da odluka Ivanova izaziva ozbiljnu zabrinutost za zalaganje Makedonije da izgradi pravnu državu. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju Džes Bejli ocenio je da blanko pomilovanje, što je učinio makedonski predsednik Đorđe Ivanov prema akterima "afere prisluškivanje", bez sudskog procesa, štiti korumpirane političare i njihove saradnike.Britanski ambasador Čarls Garet podsetio da su istraga prisluškivanja razgovora i pravna završnica tih slučajeva ključni elementi Dogovra iz Pržina.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov doneo je u utorak odluku da abolira sve politčare, čime su obuhvaćeni i političari i njihovi saradnici iz afera povezanih s prisluškivanjem razgovora koju je obelodanio SDSM. Među njima su visoki fincioneri VMRO DPMNE i bivši ministri Gordana Jankulovska i Mile Janakievski, bivši šef uprave za bezbednost i kotrašpijunažu Sašo Mijalkov i generalni sekretar Vlade Makedonije Kiril Božinovski, protiv kojih je Specijano tužilaštvo već pokrenulo istrage.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji Zoran Zaev i funkcioneri njegove Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) priključili su se sinoć gradjanskom protestu pred sedištem vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade. Najveća opoziciona stranka u Makedoniji ocenila je da je šef države Đorđe Ivanov "izveo državni udar" abolicijom svih političara protiv kojih se vode krivični postupci, a Zoran Zaev je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajuću da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju na "ivicu eksplozije".

Pristalice VMRO DPMNE istovremeno su održali protest ispred sedišta SDSM, nezadovoljni jer je abolicijom obuhvaćen i lider opzicije Zoran Zaev i drugi opozicioni političari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track