JOHANES HAN I EVROPOSLANICI: Odluka Ivanova o amnestiji može da ugrozi Makedoniju
Foto: Profimedia

Reakcija

JOHANES HAN I EVROPOSLANICI: Odluka Ivanova o amnestiji može da ugrozi Makedoniju

Severna Makedonija -

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova o aboliciji političara može da ugrozi Makedoniju, zaključili su danas komesar EU za proširenje Johanes Han i evroposlanici Ivo Vajgl, Ričard Hovit i Eduard Kukan, koji su posredovali u postizanju dogovora za rešavanje krize u Makedoniji.

Oni su se, kako prenosi Televizija Telma, hitno sastali u Strazburu, jer su doboku zabrinuti za razvoj događaja u Makedoniji i opstanak Dogovora iz Pržina, čijim bi sprovođenjem trebalo da se reši dvogodišnja politička kriza u Makedoniji.

"Verujemo da odluka predsednika Ivanova o opštoj amnestiji svih koji su umešani u skandal sa prisluškivanjem može samo da potkopa vladavinu prava i da poveća osećaj nepostojanja zakona za one protiv kojih Tužilaštvo i Specijano tužilaštvo vode istragu", naveli su evropski zvaničnici. Oni su izrazili zabrinutost da poslednji događaji predstavljaju dodatni rizik za stabilnost Makedonije i za njene evroatlantskse integracije u perspektivi. U saopštenju trojice evroposlanika se ističe da Dogovor iz Pržina ostaje jedini izlaz iz krize, uz poziv svim poltičkim partijama da rade u interesu države i da poštuju posebno deo o vladavini prava.

Vajgl, Kukan i Hovit su istatakli da su u celosti posvećeni i otvoreni za diskusiju s političkim liderima u Makedoniji i da postoje načini za vraćanje nazad na poslednje odluke i da se obezbedi da se Dogovor iz Pržina u celosti sprovede. To je u interesu i države i, pre svega, makedonskog naroda", navodi se u saopštenju trojice evroposlanika nakon sastanka sa Johanesom Hanom.

Dogovor iz Pržina su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke, VMRO DPMNE i DUI, partije vladasjuće koalicije, i opzicione SDSM i DPA. Zabrinutost odlukom Ivanova izrazila je danas i nemačka vlada, koja očekuje da se situacija u Makedoniji pravno i političko ne zaoštrava i da bude očuvana bezbednost, kao i da se nada da će Specijano tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora nastavit da radi. To je zatražio i američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli, koji je oceno da opšte pomilovanje bez sudskog procesa štiti korumpirane političare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track