Najnovije vesti

MAKEDONIJA U CENTRU PAŽNJE STRANIH MEDIJA: Zemlja se raspada, odlučuju albanske partije
Foto: Profimedia

Dan D

MAKEDONIJA U CENTRU PAŽNJE STRANIH MEDIJA: Zemlja se raspada, odlučuju albanske partije

Severna Makedonija

Nedelju dana pošto je makedonski predsednik Đorde Ivanov amnestirao 56 političara i njihove saradnike i dalje hiljade Makedonaca zbog te odluke svakodnevno izlaze na ulice, prenosi Dojče vele.

Današnji dan je najavljen kao svojevrsni "dan D" jer na ulice izlaze i demonstranti i simpatizeri aktuelne vlasti. Demonstranti zahtevaju odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer do tada ne može biti sređen birački spisak koji, prema procenama, ima 100.000 nepostojecih birača.

 

Uz to, navodi Dojče vele, vladajuće partije imaju potpunu dominaciju nad medijskom scenom pa se zahteva i medijska reforma. Najvažniji zahtev je povlačenje amnestije, koju je Ivanov udelio pripadnicima vladajuće elite protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu zbog ilegalnog prisluškivanja 20.000 gradana, zloupotrebe funkcija i kriminalizacije političkih protivnika kroz policiju i pravosuđe.

 

"Demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Džorž Soroš - oni su, dakle, 'sorošidi'", piše nemački nedeljnik Špigel. Evropa, navodi Špigel, zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglicki talas na granici sa Grčkom.

 

Bilo je i hapšenja na protestima, Foto: Reuters
Bilo je i hapšenja na protestima, Foto: Reuters

Mediji prenose stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: "Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice".

 

Dopisnica bečkog lista Standard u svom izveštaju ističe: "Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva".

 

"Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija 'Besa' i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti SAD. Jer Albanci u Makedoniji - baš kao i u Albaniji i na Kosovu - važe za bliske saveznike SAD", zakljucuje bečki list.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...