PROTESTI SE NASTAVLJAJU: Demonstranti se okupili ispred rezidencije Ivanova
Foto: AP

Traže ostavku predsednika

PROTESTI SE NASTAVLJAJU: Demonstranti se okupili ispred rezidencije Ivanova

Severna Makedonija -

Učesnici građanskih demonstracija u Skoplju večeras su protestovali u blizini rezidencije predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, zahtevajući da povuče odluku o aboliciji političara i da podnese ostavku.

Policijski kordon sprečio je bliži prilazak rezidenciji koja se nalazi na Vodnom, a učesnici "Šarene revolucije" su u blizini ograde predsedničke vile postavili pano s likom Ivanova, koji su gađali raznim bojama. Neki od demonstranata su ponovo zapalili fotografije Ivanova i lidera vladajuće VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Na razglasu su puštane takozvane "bombe", odnosno prisluškivani razgovori koji se odnose na sporno hapšenje političara Ljube Boškovskog i na prekomerno trošenje državnih para, uz uzvikivanje parola "Lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i "Nema pravde, nema mira".

Kao i prethodnih dana, protest je počeo ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji, nakon čega je nekoliko hiljada gradjana, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, u protestnoj koloni krenulo prema Vili "Vodno".

Đorđe Ivanov, Foto: AP
Đorđe Ivanov, Foto: AP

Antivladini protesti u organizaciji pokreta "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, prema lokalnim medijima, održani su večeras u još 14 gradova, u Štipu, Kočanima, Kičevu, Bitolju, Delčevu, Krivoj Palaci, Strugi, Prilepu, Strumici, Resenu, Radovišu, Đevđeliji, Kumanovu i Velesu.

Povod za početak gradjanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Medju njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track