HAN I GARET POZDRAVILI ODLUKU IVANOVA: Sad je tužilac na redu
Foto: Ap 27 Apr 2014

HAN I GARET POZDRAVILI ODLUKU IVANOVA: Sad je tužilac na redu

Severna Makedonija -

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozdravio je večeras odluku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da povuče sva preostala pomilovanja.

"Ova odluka omogućiće sprovođenje pravde da specijalni tužilac (za slučaj prisluškivanih razgovora) produži svoj značajan posao", ocenio je Han na svom tviter nalogu. Evrokomesar za proširenje je naveo da je Makedonija u poslednjih godinu dana izgubila previše vremena i da je zato najvažnije da se svi posvete primeni Dogovora iz Pržina "na inkluzivan način".

Odluku Ivanova, kao dobrodošlu, preko Tvitera je pozdravio i britanski ambasador u Skoplju Čarls Garet, ocenjujući da ona smanjuje opasnost od nejednakosti pred zakonom. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je danas posle podne preostale abolicije, čime je ukinuo svih 56 pomilovanja političara i njihovih saradnika.

U izjavi koja je objavljena na sajtu predsednika Makedonije, Ivanov je podsetio da je pre 10 dana poništio 22 abolicije politički eksponiranih lica, navodeći da je danas doneo odluku da poništi 33 abolicije njihovih saradnika. Jedan od aboliranih, Kosta Krpač, u međuvemenu je izvršio samoubistvo.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila ove godine da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u više gradova Makedonije. Pritisci i protesti su nastavljeni i pošto je Ivanov povukao abolicije za 22 političara.

Među aboliranim političarima je najviše je bilo članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora. Učesnici antivladinih protesta "Å arena revolucija" smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track