INDIJSKI BIZNISMEN PREVARIO MAKEDONCE: Pred kamerama zaorali brazdu pa završili na sudu!

NIJE PLATIO ZAKUP

INDIJSKI BIZNISMEN PREVARIO MAKEDONCE: Pred kamerama zaorali brazdu pa završili na sudu!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonsko ministarstvo popljoprivrede tužilo je Sušanta Roja, sina kontroverznog indijskog biznismena Subrata Roja, zbog duga od 100.000 evra za zakup poljoprivrednog zemljišta u istočnoj Makedoniji.

Kako su preneli makedonski mediji, sudski postupak je pokrenut zbog duga koji je firma Sahara, registrovana u Skoplju, a čiji je osnivač i vlasnik Sušanto Roj, ostavila za zakup 5.300 hetara poljoprivrednog zemljišta nekadašnjeg agrokombinata Džumajlija u mestu Lozovo.

Ročište u sudu u Štipu zakazano je za početak decembra, a Sušanto Roj, uz indijsko, ima i makedonsko državljantvo. Makedonski mediji podsećaju da je dogovor Rojove Sahare i Ministarsva poljoprivrede Makedonije za zakup poljoprivrednog zemljišta napravljan 2013. godine.

Nakon postizanja tog dogovora, tadašnji ministri finansija i poljiprivrede su traktorom, pred kamerama, zaorali prve brazde, hvaleći posao sa Sahara grupom kontroverznog indijskog biznismena Subarte Roja, koji je kasnije uhapšen u Indiji zbog utaje poreza.

Tada su najavili da će biti doneto 20.000 krava na farmu koj aće se graditi na imanju Džumajlije i da će se mleko izvoziti, a ministar finansija Zoran Stavreski je, uz šampanjac, najavio otvaranje 2.000 radnih mesta. Krajem 2014. Makedonija je raskinula ugovor sa Saharom, nakon čega je aktivirana bankarska garancija od tri miliona evra. ;

Nakon neuspeha sa Saharom, makedonsko ministarstvo poljoprivrede je podelilo zemljište koji je nekada upravljao kombinat Džumajlija. Deo žitnice u Ovče Polju je dodeljen firmi Agrija, dok se za drugo preko oglasa traži koncesioner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track