(VIDEO) RASPLET AFERE ŠPIJUN: Osudili ga za državnu špijunažu, a ustvari snimao orgije političara
Foto: Printscreen Youtube

Makedonija se tresla zbog ovoga

(VIDEO) RASPLET AFERE ŠPIJUN: Osudili ga za državnu špijunažu, a ustvari snimao orgije političara

Severna Makedonija -

Bivši makedonski obaveštajac iz afere “Špijun” Marjan Efremov, koji je osuđen na 15 godina zbog špijunaže za strane države, zapravo je u svom stanu na Halkidikiju tajno snimao orgije političara i biznismena, a potom ih ucenjivao.

Početkom oktobra 2014. godine grupa ljudi, na čelu sa Efremovim su optuženi za špijunažu, ali sada su isplivali novi detalji čitavog slučaja koji nisu navedeni tokom suđenja.

Njih je objavila bosanska podružnica Al Džazire.

U prilogu se govori o tome da je Efremov imao veliki apartman na Halkidikiju gde je slao poznate javne ličnosti, a zatim ih tajno snimao sa najsavremenijom opremom za video nadzor.

"Od tih poseta je stvorio bogatu porno arhivu od muško-ženskih i muško-muških kombinacija. Potom je snimke i fotografije davao trećim licima koji su ucenama i pretnjama uzimali novac od političara i biznismena. Tokom sprovođenja procesa lustracije, špijunska grupa je regrutovala zaposlenog u Državnom arhivu u Skoplju, koji je iz arhive vadio tajne dokumente i zapise sa kojima su potom ucenjivali potencijalne i lustrirane doušnike. Pretili su im da će kompromitujuće materijale javno objaviti na portalu Zorana Božinovskog", naglašava se u prilogu.

Skopski portal Maktel.mk objavio je da je Efremov snimio većinu rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE i makedonske biznis elite, zbog čega su mu kasnije namestili aferu "Špijun" i osudili ga na 15 godina.

Krivični sud u Skoplju je, sem njega, osudio još nekoliko istaknutih javnih ličnosti na visokim funkcijama.Oni su optuženi da su zaštićene informacije i državne tajne prodavali stranim službama, i tako doveli u pitanje bezbednost države.

A prema optužnici, njih je još 2009. godine organizovao bivši obaveštajac Marjan Efremov.On je navodno poverljive informacije prodavao mađarskim, grčkim, ruskim i švajcarskim obaveštajcima.Pored špijunaže, optuženi su na nezakonit način prikupljali informacije i o licima iz makedonskog javnog života i biznisa, a potom ucenama iznuđivali novac od njih, preteći im da će te podatke objaviti na internetu ili u medijima.

(Al Džazira/Maktel.mk/E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track