Najnovije vesti

POZNATI JUTJUB KANAL UVREDIO MAKEDONCE: Umesto opisa države, bavili se sporom oko naziva sa Grčkom
Foto: Printscreen Youtube

Bespotrebno

POZNATI JUTJUB KANAL UVREDIO MAKEDONCE: Umesto opisa države, bavili se sporom oko naziva sa Grčkom

Severna Makedonija
00:00h

Poznati Jutjub kanal za edukaciju na polju geografije i demografije pod nazivom “Džeografi nau objavio je video o nekada najjužžnijoj jugoslovenskoj republici - Makedoniji.

“Džeografi Nau” je tokom proššle godine napravio izuzetno popularan prilog o Bosni i Hercegovini, a nedugo zatim voditelj Pol Barbato osvrnuo se i na Hrvatsku.

Ovaj kanal pokuššava da ostane neutralan prilikom opisa držžava koje imaju kompleksnu istoriju i ne tako jednostavne unutraššnje i međunarodne odnose.

Celokupna problematika ove male balkanske držžave u epizodi fokusirana je na njen odnos sa susedima, a naročito sa Grčkom koja do danas osporava sam naziv zemlje, prenosi B92.

Barbato u poslednjem prilogu naglaššava da je reč o jednoj od najkontroverznijih tema i precizno ilustruje priču iza istorijskih nesuglasica naroda Aleksandra Makedonskog, njegovog jezika i pripadnosti.

"Ovo mesto je prilično jednostavno i opuššteno, ali ime stvara dramu", objaššnjava voditelj, podsećajući da današšnji Makedonci pričaju slovenskim jezikom koji najvišše liči na bugarski, dok nacija kao takva, ako se pitaju Makedonci, počiva na slovenskim korenima pomeššanim sa drevnim narodom Aleksandra Makedonskog koji, prema njihovom shvatanju, nije bio Grk.

Grčka, naravno, ovakvo viđenje Makedonaca ne priznaje jer istorijsku Grčku Makedoniju vidi kao deo helenske kulture. Samim tim, zvanična Atina osporava korišćenje imena "Makedonija", zbog čega je držžava u UN, EU i Veću Evrope poznata kao Bivšša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često tešške istorije.

“Džeografi Nau je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džžamija i dobro raspoložžen narod.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track