Najnovije vesti

SDSM PORUČIO MAKEDONCIMA: Završeno je sa Gruevskim, režim je poražen i sada počinje život
Foto: AP

Izbori u Makedoniji

SDSM PORUČIO MAKEDONCIMA: Završeno je sa Gruevskim, režim je poražen i sada počinje život

Severna Makedonija

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je večeras da VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog "odlazi u opoziciju", poručujući da su građani Makedonije glasali za promene.

"Završeno je za Gruevskog, VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju. Život počinje, režim je poražen. Pobedila je građanska Makedonija", navodi se u saopštenju SDSM-a izdatom u vreme dok makedonska Državna izborna komisija (DIK) na sednici razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Građani Makedonije su, kako ističu socijaldemokrate, izabrali "život i promene".

"Niko i ništa ne može da stane na put demokratskih procesa i slobodne Makedonije. Građani su prepoznali manipulacije, zato su mirni, svesni su svoje pobede. Od večeras je i Gruevski suočen sa realnošću. Završeno je za Gruevskog u politici. VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju", tvrdi SDSM.

Iz te stranke ocenjuju da su Makedoniji potrebni odgovorni političari i vlada koji će raditi u interesu građana.

"Takvu vladu će dobiti Makedonija. Institucije u Makedoniji moraju da rade u službi građana. Završena je izolacija. Ponovo se otvara perspektiva za jedinstvenu Makedoniju i sve njene građane", zaključuje se u saopštenju SDSM.

Gruevski je prethodno poručio, obraćajući se svojim pristalicama koji su se već četvrto veče okupili ispred sedišta DIK, da VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora.

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) nastavila je u subotu uveče sednicu na kojoj razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Sednica DIK-a, na kojoj se odlučivalo o tome, prethodne noći je prekinuta zato što je u biračkoj kutiji nedostajao jedan zapisnik, pa se čekalo da dođe birački materijal sa tog mesta, ali i članovi biračkog odbora iz mesta Tearce, u severozapadnoj Makedoniji.

DIK je dosad prihvatila samo jedan prigovor, koji je podneo albanski Pokret BESA, i poništio glasanje na jednom izbornom mestu u Gostivaru, dok su ostali prigovori opozicije odbijeni. Ponovljeno glasanje na biračkom mestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Komisija treba da reši svih 13 prigovora nakon čega počinje rok od 24 sata za podnošenje žalbi Upravnom sudu Makedonije, koji ima rok od 48 sati da donese odluku o tim žalbama.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...