25. DECEMBAR DAN D ZA MAKEDONIJU: Izbori u Tearcu odlučuju ko će formirati vladu!
Foto: Reuters 11 Dec

pojačane tenzije

25. DECEMBAR DAN D ZA MAKEDONIJU: Izbori u Tearcu odlučuju ko će formirati vladu!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu u opštini Tearce, nadomak Tetova u severozapadnoj Makedoniji, odlučiće sudbinu države, odnosno koja će partija formirati vladu - aktuelna vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog ili opoziciona SDSM Zorana Zaeva.

Odluku o ponavljanju izbora na tom biračkom mestu doneo je Upravni sud, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u redovima VMRO s obzirom na vrlo tesan rezultat, koji su dve partije osvojile nakon izbora 11. decembra - 51:49 poslaničkih mesta u korist te stranke.

Lideri obeju partija su proglasili izbornu pobedu, a nezadovoljstvo VMRO-DPMNE dolazi otuda što bi ponavljanje izbora u opštini Tearce moglo da promeni ovaj rezultat. Stoga je, smatraju analitičari, veoma teško prognozirati koja će od dve vodeće stranke formirati vladu, a mediji ocenjuju da je ubedljivo najbolja pozicija albanske partije Demokratske unije za integracije Ali Ahmetija, inače, do sada tradicionalnog koalicionog partnera koalicije koju predvodi Gruevski.

Zoran Zaev Foto Facebook
Zoran Zaev Foto Facebook

Ukoliko ni VMRO-DPNE ni SDSM ne postignu dogovor sa Ahmetijem o formiranju nove vlade, koja bi Makedoniju trebalo da izvede iz duboke i dve i po godine duge političke krize, u Skoplju se ne isključuje mogućnost raspisivanja novih izbora koji bi bili održani zajedno sa lokalnim, u maju ili junu naredne godine.

Ponovljeni izbori u Tearcu biće održani u nedelju, 25. decembra, a 10 poslanika koje ima DUI presudno će uticati na izbor buduće vlade u bilo kojoj kombinaciji, budući da makedonsko sobranje broji 120 poslanika. DUI to, smatraju analitičari, dobro zna i zato će oni otvoreno zahtevati službenu upotrebu albanskog jezika na teritoriji cele Makedonije, rešavanje spora sa Grčkom oko imena te države, nastavak evroatlantskih integracija, kao i da njima pripadne jedna od tri čelne pozicije u državi - predsednik, premijer ili predsednik Skupštine.

Zaev je Albancima praktično već obećao slične pozicije, pa bi pregovori SDSM sa DUI najverovatnije išli glatko, pišu mediji, što se ne može, međutim, reći i za VMRO-DPMNE koja, kako se veruje, ni na koji način ne bi prihvatila te zahteve.

Nikola gruevski Foto printscreen youtube
Nikola gruevski Foto printscreen youtube

VMRO-DPMNE smatra da odluka o ponavljanju izbora nije u skladu sa zakon pa su iz te stranke zaprtili da će ih bojkotovati, a ako rezultat u celini bude promenjen u korist SDSM oni ga, kako tvrde, neće priznati. Sve to dodatno povećava tenzije u ionako podeljenoj državi, posebno nakon višednevnog zasedanja Državne izborne komisije koja praktično nije prihvatila ni jedan prigovor, pa je o ponavljanju izbora u opštini Tearce odlučio Upravni sud.

Inače, VMRO-DPMNE, koalicija koju čine 25 stranke, zalaže se za rast plata, penzija, kapitalne investicije i ekonomsku politiku koja će državu pokrenuti konačno napred i osigurati ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, SDSM se zalaže za restriktivnu ekonomsku politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track