VEČERAS ZVANIČNI REZULTATI IZBORA U MAKEDONIJI: Novi parlament do subote!
Foto: Reuters

uskoro nova vlada

VEČERAS ZVANIČNI REZULTATI IZBORA U MAKEDONIJI: Novi parlament do subote!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Državna izborna komisija (DIK) Makedonije trebalo bi večeras da objavi zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. decembra.

Predsednik te komisije Aleksandar Čičakovski je najavio da će u sredu Sobranju poslati uverenja o poslanicima koji su izabrani, a dosadašnji predsednik parlamenta Trajko Veljanovski će, kako prenose mediji, poštovati zakonski rok o sazivanju novog saziva Sobranja, koji ističe u subotu 31. decembra.

Datum konstitutivne sednice novog saziva Sobranja Makedonije će, kako navode iz Kabineta Veljanovskog, biti poznat kada dobiju potvrde o poslaničkim mandatima na osnovu glasova na izborima. Po formiranju, Sobranje ima rok do 20. januara da izabere novu vladu Makedonije.

PREBROJANI GLASOVI U TEARCU: SDSM pobednik ponovljenih izbora!

Po nezvaničnim informacijama koje prenose makedonski mediji, sednica novog saziva Sobranja će najvjerovatnije biti u petak, ali će tada biti samo verifikovani mandati, a neće biti izabran predsednik parlamenta. Da bi neko bio izabran za predsednika Sobranja, mora da dobije bar 61 glas od 120 poslanika što bi, kako navode mediji, ako se desi značilo da su se partije dogovorile i o formiranju koalicione vlade.

Obe naveće suprotstavljene partije - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemorastski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, sinoć su ponovile da će formirati vladu, ikao nijedna nema dovoljno mandata da to uradi sama, već računaju na koalicije s partijama Albanaca u Makedoniji.

INCIDENTI NA PONOVLJENIM IZBORIMA U TEARCIMA: Ekipe Gruevskog otimale lične karte

Po preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE je dobila 51 mandat, SDSM 49, a četiri liste albanskih stranaka u Makedoniji osvojile su ukupno 20 mandata. Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je poslednjih osam godina bila u vladajućoj koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret "Besa" pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

Pokušaj lidera DUI Alija Ahmetija da juče okupi albanske stranke da se dogovore o zajedničkom nastupu u pregovorima o novoj vladi, nije uspeo, jer je došao samo lider Alijanse za Albance Zijadin Sela. Na sastanak nisu došli predstavnici DPA i Pokreta "Besa" koji je Ahmetiju odgovorio da ne želi da pravi koalicije s partijama koje "nisu uradile ništa za Albance" i koje su "kriminalne i korumpirane", ali je lider DPA najavio da če ove sedmice ponovo pokušati da okupi albanske stranke da razgovaraju o zajedničkom nastupu u pregovorima o koalicionoj vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track