(VIDEO) ZAEV TRAŽI MANDAT ZA NOVU MAKEDONSKU VLADU: Gruevski ne može da sastavi Vladu!
Foto: AP

Preokret

(VIDEO) ZAEV TRAŽI MANDAT ZA NOVU MAKEDONSKU VLADU: Gruevski ne može da sastavi Vladu!

Severna Makedonija -

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev zatražio je danas od makedonskog predsednika da mu dodeli mandat za formiranje nove vlade.

Zaev je rekao da se ispostavila tačnom njegova tvrdnja da Nikola Gruevski neće biti premijer, da nema većinu a da je njegov VMRO-DPMNE sinoć i zvanično izgubio priliku da formiraju vladu.

"Makedonija nema vremena za gubljenje. Demokratski procesi su počeli, tako je odlučilo 612.000 građana svih etničkih zajednica i Makedonija mora da ide napred", rekao je Zaev i dodao da od predsednika Đorđa Ivanova očekuje da mu dodeli mandat za formiranje nove makedonske vlade.

"Sve ostale opcije bi značile kršenje Ustava i zloupotrebu funkcije. Domaćoj i međunarodnoj javnosti je jasno da su se, 50 dana od dana izbora, građani odlučili za promene. Stoga, neophodno je da se formira vlada koja bi odražavala volju većine građana. Makedonija je potrebna vlada koja će ujediniti građane umesto da ih deli. Potrebna je stabilna i odgovorna vlada koja će poboljšati kvalitet života svih ljudi u zemlji i voditi realnu politiku. Vlada koji će obezbediti strateške interese građana Makedonije, a su pridruživanje evroatlantskim integracijama", rekao je on.

Zaev je rekao da bi nova vlada bila spremna i potpuno posvećena formiranju vlade koja će sprovesti reforme predviđenje sporazumom iz Pržna.

"To će obezbediti vladavinu prava i postavljanje institucija isključivo u interesu građana. Ta vlada će garantovati svim građanima, bez obzira na etničku ili političku pripadnost, da će imati jednaka prava i dužnosti pred zakonom i institucijama. Na izborima u Makedoniji pobedio je koncept zajednice i nova vlada će graditi Makedoniju u tom pravcu - u jedno društvo za sve građane", naglasio je Zaev.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track