SDSM: Zatvaranje "Utrinskog vesnika" je dokaz da su neophodne promene u Makedoniji
Foto: Profimedia

Sloboda medija

SDSM: Zatvaranje "Utrinskog vesnika" je dokaz da su neophodne promene u Makedoniji

Severna Makedonija -

Zatvaranje "Utrinskog vesnika" će dodatno smanjiti rekordno nizak rejting Makedonije za slobodu medija.

"Utrinski vesnik" je još jedan dokaz zašto je Makedonija na dnu Balkana kada se radi o slobodi medija i zašto su potrebne demokratske promene i konačno zaštita slobode i stručni rad novinara i medija, kazao je SDSM.

"Nesposobnost Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE da se suoče svojim slabostima i odbacivanje bilo kakve konstruktivne kritike, rezultiralo je u pritiscima na medije, novinare i vlasnika. Pretnje, tužbe, hapšenja, zatvaranje i nasilna retorika protiv pojedinih novinara i medija od strane odlazeće vlade gurnula su Makedoniju na dnu Evrope po slobodi medija. Zbog toga je Makedonija i u najnovijem izveštaj Reportera bez granica rangirana kao poslednja na Balkanu ", kažu u SDSM.

Oni kažu da će zatvaranje "Utrinski vesnik" dodatno smanjiti rekordno niski rejting Makedonije za slobodu medija.

"Rane nanete profesionalnom novinarstva i pritisci na njih mora da se završe. I niko neće uzeti u obzir kako je ovaj režim vršila pritisak na bilo koji medij, novinara ili vlasnika. Demokratski procesi se moraju nastaviti. Oni garantuju slobodu medija i zaštitu novinara od bilo kakvih pretnji. Makedonija zaslužuje profesionalno i odgovorno novinarstvo. SDSM je odgovorna stranka podržava novinari i mediji trude i bore za poštovanje slobode govora i slobode medija, koji su vrhunska demokratska vrednost u civilizovanom društvu ", navodi se u saopštenju SDSM.

(Plusinfo.mk)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track