POSLANICI EP TRAŽE KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA NAPAD U SOBRANJU Vlada da bude formirana za dve nedelje
Foto: Reuters (27.4.2017)

Kukan, Flekenštajn i Vajgl

POSLANICI EP TRAŽE KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA NAPAD U SOBRANJU Vlada da bude formirana za dve nedelje

Severna Makedonija -

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Ivo Vajgl, koji su u ime EP posredovali u Sporazumu iz Pržina makedonskih stranaka u julu 2015, pozvali su predsednika Makedonije Ivanova da poštuje volju parlamentarne većine i očekuju da vlada u Skoplju bude formirana za dve nedelje.

Oni su zatražili i da posledice treba da snose oni koji su politički i krivično odgovorni za nasilje u Sobranju prošlog četvrtka.

"Mi smo već više od dve godine angažovani, u ime Evropskog parlamenta, u posredovanju u dijalogu između političkih lidera sa ciljem podrške demokratskom putu iz političke krize koja traje. Stoga pozdravljamo činjenicu da je parlamentarna demokratija, odražavajući volju većine u Sobranju, vodila izboru novog predsedavajućeg Talata Džaferija", stoji u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta.

Kukan, Flekenštajn i Vajgl su "izrazili podršku, nadu i očekivanje da će novi predsedavajući odmah i u potpunosti preuzeti dužnost u interesu zemlje i svih makedonskih građana".

"Shvatamo da će novi predsedavajući informisati predsednika Ivanova da bi parlament želo da on ponovo razmotri poziciju i prizna da bi lideru većine trebalo omogućiti da formira vladu bez daljeg odlaganja. Očekujemo da će ovo voditi postavljanju novog premijera u naredne dve nedelje", navode evroparlamentarci.

Oni pozivaju predsednika Ivanova da "poštuje volju parlamenta i prestane s opstrukcijom demokratskog puta i želje građana ove zemlje kako bi se došlo do okonačanja krize".

"Dalja odlaganja formiranja nove vlade imaće neizostavne posledice", poručila su trojica poslanika Evropskog parlamenta iz Slovačke, Nemačke i Slovenije.

Oni su naveli da su "već najstrože osudili napade na demokratski izabrane članove parlamenta u Sobranju, koji su takođe napad i na demokratsku volju građana ove zemlje".

"Zvanična istraga trebalo bi da efikasno identifikuje i procesuira počinioce ovih neprihvatljivih kriminalnih napada. Politička odgovornost bi takođe trebalo da bude utvrđena i odgovarajuće posledice bi trebalo da uslede kako bi se sprečile takve nedemokratske aktivnosti", navode evroparlamentarci.

Kukan, Flekenštajn i Vajgl su u zajedničkom saopštenju u utorak naveli da će "još predložiti političkim vlastima u Evropskom parlamentu odlaganje glasanja o izveštaju o Makedoniji za 2016. u svetlu razvoja događaja u naredne dve nedelje".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track