Najnovije vesti

DIREKTOR MAKEDONSKOG INSTITUTA ZA ZEMLJOTRESE: Niko ne može da predvidi da li će uslediti neki razorniji potres
Foto: Profimedia i Printscreen/ Youtube, Foto: Profimedia, Printscreen YT

REGISTROVANO 1.200 ZEMLJOTRESA

DIREKTOR MAKEDONSKOG INSTITUTA ZA ZEMLJOTRESE: Niko ne može da predvidi da li će uslediti neki razorniji potres

Severna Makedonija

Tlo u Ohridu ne prestaje da se trese, za duže od tri sedmice zabeleženo je više od 1.200 potreba koji se događaju svakog dana i noći, pa tako i rano jutros usledila su dva potresa jačine 3,3 stepena po Rihterovoj skali, saopštila je danas skopska Seizmološka opservatorija.

Zemljotresi su registrovani u 04:37 i 02:39 čaosva po lokalnom vremenu.

Prethodno u 04:16 časova ovaj region je potresao zemljotres jačine 2,7 stepeni po Rihterovoj skali i u 02:12 časova zemljotres jačine 2,8 stepeni po Rihterovoj skali, Od 18. juna u regionu Ohrida registrovano je više od 1.200 zemljotresa.

S obzirom na to da u Ohridu tlo ne prestaje da se trese, veći deo stanovništva iz centra grada noć provodi pod vedrim nebom, a turisti iz straha napuštaju grad.

Neki spavaju u svojim automobilima ili u šatorima, dok većina majki sa decom je smeštena u jednom ohridskom kampu, a Ministarstvo odbrane je otvorila vrata jedne kasarne u Svetom Nauku.

Do sada je registrovano više od 1.200 zemljotresa u i u okolini Ohrida.

Direktor Instituta za zemljoterse i sezmiologiju, Mihail Garevski tvrdi da niko u ovom trenutku ne može da predvidi da li će uslediti neki razorniji zemljitres.

Primetio je da u Ohridu ima značajno manje turista u odnosu na prošlu godinu, mada hotelijeri tvrde da beleže tek sporadična otkazivanja boravka. Inače, u gradu i okolini je do sada prijavljeno oko 200 objekata na kojima su oštećeni zidovi, dimnjaci, balkoni.

Zbog većih oštećenja zatvorena su neka obdaništa.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia i Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...