KAFIĆI I RESTORANI ZVRJE PRAZNI: Makedonci za izmenu zakona protiv pušenja
Foto: Profimedia

PUŠAČI DOBIJAJU PROSTOR

KAFIĆI I RESTORANI ZVRJE PRAZNI: Makedonci za izmenu zakona protiv pušenja

Severna Makedonija -

Grupa poslanika vladajuće koalicije podnela je inicijativu o izmeni Zakona o zabrani pušenja. Na to ih je naveo sve teži ekonomski položaj ugostitelja, koji su ostali bez velikog broja gostiju zbog rigorozne zabrane pušenja na javnom mestu i ogromnih kazni, zbog čega su mnogi morali da otpuštaju zaposlene.

Jedna od glavnih izmena tog zakona je da se vlasniku ugostiteljskog objekta daje pravo da odredi posebnu prostoiju za pušače, dok bi u drugim delovima objekta bili jasno istaknuti znaci da je tu zabranjeno pušenje.

"U objektu u kom su smešteni gosti može da se izdvoji prostorija za pušače, ne veća od 30 odsto ukupnog kapaciteta objekta", stoji u Članu 3 predloga izmene zakona.

foto: Profimedia

Biće izmenjen i deo zakona o zabrani pušenja izvan objekta.

"Pušenje van ugostiteljskog objekta (na terasi, u letnjoj bašti itd.) dozvoljeno je isključivo ako je prostor pokriven i ako su mu potpuno otvorene (bez stakla, folije, najlonske pregrade i slično) najmanje tri strane ili na otvorenom prostoru koji nije prekriven tendom i slično, ali su mu strane zagrađene (disko-klubovi na otvorenom, terase, letnje bašte i slično).

Planirane su promene i koje se odnose na zabranu pušenja u preduzećima, gde će biti dozvoljeno odvajanje sobe za pušače.

(Kurir.rs/Sloboden pečat)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track