OŠTAR ZAHTEV MAKEDONSKOG TUŽILAŠTVA: Za teroriste iz Kumanova doživotna robija
Policijska akcija u Kumanovu, Foto: Fonet AP 9.5.2015

pravedno

OŠTAR ZAHTEV MAKEDONSKOG TUŽILAŠTVA: Za teroriste iz Kumanova doživotna robija

Severna Makedonija -

Državno tužilaštvo Makedonije zatražilo je danas da optuženi za terorizam i sukob sa policijom u kumanovskom Divom Naselju budu osuđeni na kazne doživotnog zatvora, prenose makedonski mediji.

U završnoj reči na suđenju grupi od 37 muškaraca albanske nacionalnosti, Tužilaštvo je objašnjavalo ko je bio napadač, a ko logistička podrška, odnosno ko je pomagao članovima takozvane "kumanovske grupe" da predju sa Kosova u Makedoniju i ko je obezbedio oružje.

Tužilac Naum Panovski izjavio je da je poslanik i funkcioner stranke DUI Artan Grubi komunicirao sa članovima "kumanovske grupe" o njihovoj mirnoj predaji, kao i da su to radili i pripadnici OEBS-a.

To se vidi iz prisluškivanih telefonskih razgovora koji su predstavljeni na suđenju. Grupa je, kako je rečeno, prisluškivana od 6. maja, uz odobrenje suda.

Iz tih razgovora se čuje kako deo optuženih organizuje ilegalan ulazak u Makedoniju, kako su transportovani, ali i kako su rasporedjivani i kako su krili oružje.

Na suđenju u skopskom krivičnom sudu ostaje da odbrana da završnu reč, a deo optuženih za terorizam i terorističko organizovanje pobunio se tvrdeći da to što tužilac govori nije istina.

Optuženi i njihovi advokati zatražili su uvid u tu završnu reč, da bi na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. jul, izneli svoju završnu reč.

Suđenje u slučaju "Divo naselje" traje duže od jedne godine. Započelo je u decembru 2015. godine posle višemesečne istrage.

Muškarci albanske nacionalnosti optuženi su da su 9. i 10. maja 2015. učestvovali u sukobu s makedonskom policijom, kao i oni koji su im, prema Tužilaštvu, pomagali.

U tim sukobima poginulo je osam policajaca, kao i više pripadnika "kumanovske grupe", dok je oko 40 policajaca ranjeno.

Kurir.rs/Beta

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li će Tužilaštvo istražiti Vučićevu ulogu u paljenju američke ambasade?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track