Najnovije vesti

PREDSEDNIK MAKEDONIJE DEMANTUJE SRPSKOG OBAVEŠTAJCA: Živaljević upao u Sobranje bez dozvole i neovlašćeno!
Foto: Sloboden pečat

jasna poruka

PREDSEDNIK MAKEDONIJE DEMANTUJE SRPSKOG OBAVEŠTAJCA: Živaljević upao u Sobranje bez dozvole i neovlašćeno!

Severna Makedonija

Kabinet predsednika Makedonije Đorđa Ivanova negirao je večeras navode bivšeg savetnika u ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića da je uz odobrenje makedonskih institucija boravio tokom incidenta u makedonskom Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine.

"Činjenice govore da kritičnog dana, pre nego što će ući u Sobranje, ambasador Srbije, odnosno diplomata, nije trazio pismenu ni usmenu dozvolu od ovlašćenog lica i nadležnog državnog organa, već pošto je završio svoje aktivnosti unutra, izvestio je o njima, čime nije mogao da umanji odgovornost za neovlašćeni ulazak u Sobranje", navodi se u reagovanju Kabineta makedonskog predsednika dostavljenom Tanjugu povodom Živaljevićeve izjave.

Kabinet predsednika navodi da nije nadležan ni ovlašćen da daje dozvole i odobrenja za aktivnosti stranih predstavnika i diplomata u Sobranju. U saopštenju se navodi da je izjava Živaljevića suprotna činjenicama i da makedonske službe nisu trazile usluge od njega. Kako se navodi, u tom periodu Kabinet predsednika pozvao je ambasadora Srbije da prekine sa "zloupotrebom savetnika, time što ga koristi kao alibi da bi izbegao odgovrnost za neprofesionalni odnos".

"Slučaj sa neovlašćenim prisustvom Živaljevića u Sobranju zatvoren je dogovorom između službi", navodi se u saopštenju. Savetnik predsednika Ivanova koga pominje Živaljević, kaže se u saopštenju, nije ovlasćeno lice za prijavljivanje o kretanju i boravku stranih predstavnika, a u konkretnom slučaju, je samo priopremio i arhivirao izveštaj koji je prosleđen nadleznim i nadređenima. Takođe se navodi da je saglasno zakonima Republike Makedonije nadlezni drzavni organ za komunikaciju sa stranim diplomatskim predstavnicima Ministarstvo za spoljne poslove, dok posebna sluzba Sobranja brine o redu u zgradi.

Bivši savetnik za bezbednost u Ambasadi Srbije u Makedoniji Goran Živaljević ranije večeras izjavio je da njegovo prisustvo u Sobranju nije bilo tajno. On je time reagovao na tvrdnje stranke VMRO-DPMNE da mu makedonske institucije nisu dale odobrenje da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine. "Moje prisustvo u Sobranju nije bilo ni tajno ni skriveno. Moja misija nije bila niti tajna, niti nedobronamerna, a povrh svega makedonske službe su bile upućene", rekao je Živaljević za Tanjug u prvom obraćanju javnosti od tih događaja. On je istakao da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije, Siniše Aleksovskog.

"Taj čovek je znao za razlog mog boravka tamo i o tome je bio obavešten. Moja misija tamo nije bila tajna i bila je dobronamerna u odnosu na bezbednost Makedonije, u kontekstu saradnje koju imamo sa bezbednosnim službama Makedonije", naveo je Živaljević. Makedonski VMRO-DPMNE negirao je danas tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su pojedine makedonske institucije dale odobrenje srpskom diplomati Goranu Živaljeviću da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u Sobranju posle održanih parlamentarnih izbora krajem aprila. VMRO-DPMNE je tada bila vladajuća stranka.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...