IVICA DAČIĆ: Živaljević u Makedoniji nije prekršio diplomatski protokol
Foto: Dragana Udovičić

Odgovor šefa diplomatije

IVICA DAČIĆ: Živaljević u Makedoniji nije prekršio diplomatski protokol

Politika -

BEOGRAD - Savetnik u ambasadi Srbije i pripadnik BIA Goran Živaljević nije uradio što bi se moglo protumačiti kao narušavanje Bečke konvencije ili diplomatskog protokola, izjavio je večeras ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je ranije danas pozvalo na razgovor ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo Živaljevića u Sobranju, kada je došlo do nasilnog upada građana nezadovoljnih izborom Albanca za predsednika parlamenta.

"Što se tiče našeg predstavnika, on ništa nije uradio što bi bilo tumačeno kao narušavanje Bečke konvencije ili diplomatskog protokola. Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji, zajedno sa predstavnicima drugih službi je bio kao i oni što dolaze svaki dan na sve te događaje u Skoplju ili na drugom mestu", rekao je Dačić na pitanja novinara, na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, Živaljević nije izvršio nikakvo delo, nije se mešao u unutrašnje stvari Makedonije i nema nikakvog razloga da neko protestuje zbog toga."Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno. Voleo bih da prema svima imaju isti odnos, to znači da i predstavnike drugih bezbednosnih agencija, od zapadnih pa do ištocnih, i njihove ambasade, pozovu na razgovor", rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je zadatak Živaljevića je da praktično informiše i on je imao takve zadatke od BIA, "pre svega sa aspekta informacija koje mi stalno razmenjujemo sa njihovim službama, tj. da li naši građani učestvuju ili ne u takvim događajima i samo to".

Upitan da li će ambasadorka Divjak-Tomić otići u makedonsko ministarstvo, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskim protokolom da neko ne ode i ne odazove se pozivu.

"U diplomatskim komunikacijama i uopšte stalno se održavaju sastanci predstavnika ministarstva zemlje domaćina sa predstavnicima diplomatskog kora, odnosno predstavnicima pojedinih zemalja. Kao što mi imamo razgovore sa ambasadorima, tako i oni imaju i pozivaju razne zemlje na sastanke", dodao je Dačić.

On je rekao da ne zna šta će biti sadržaj razgovora i šta će biti sa makedonske strane predočeno."Svakoj zemlji se ostavlja mogućnost da reaguje nakon nečega, ako dođe uopšte do određenog protesta", kaže Dačić.On je novinarima rekao da ni Srbija nije reagovala "kada su građani Makedonije ogranizovali proteste protiv Vučića" i dodao:.

"Čekajte da vam pročitam ovo. Vesko Čačanovski, Pavle Bogojevski, Branimir Jovanović, Zahir Mekmediv, svi iz Skoplja. Oni su učestovali u svim demonstacijama i pomagali organizaciju protesta protiv Vučića. Šta sad mi treba, da pišemo protestne note?"

Dačić je rekao da je sinoć bio na sastanku sa makednonskim ministrom spoljnih poslova, koji mu nije ništa spomenuo, kao ni makedonski mandatar Zoran Zaev sinoć na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track