ZAEV ZADOVOLJAN REZULTATIMA VLADE U PRVIH 100 DANA: Vodili smo se principima transparentnosti i vraćanja poverenja građana u institucije
Foto: Reuters

početak obećava

ZAEV ZADOVOLJAN REZULTATIMA VLADE U PRVIH 100 DANA: Vodili smo se principima transparentnosti i vraćanja poverenja građana u institucije

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev zadovoljan je rezultatima rada vlade u prvih sto dana nakon dugog perioda teške situacije u toj zemlji.

Zaev je rekao da je vlada otvorila mnoge procese i da je radila u atmosferi u kojoj je dominirala transparentnost, dok su principi kojima se vodila bili vraćanje poverenja građana u institucije i da promoviše Makedoniju kao prijatelja susednih zemalja.

"Vratili smo slobodu, vratićemo i život", poručio je Zaev.

Zaev se osvrnuo i na predstojeće lokalne izbore rekavši da su stvoreni uslovi za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

Zaev se dotakao i druge "vruće teme" tj. Zakona o upotrebi jezika, istakavši da je to jedino pitanje iz Ohridskog sporazuma koje je ostalo otvoreno, objasnivši da će se naći u proceduri Sobranja nakon čega bi trebalo da bude zatvoreno.

Na pitanje novinara zašto je pomenuti zakon u normalnoj proceduri u parlamentu, gde je dostavljen sa evropskom zastavom, Zaev je rekao da je on deo nacionalnog programa i da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Zaev je spomenuo i reforme u ekonomiji.

"Ova vlada je napravila rebalans budžeta u čijem sastavljanju nije učestvovala", objasnio je on.

Kada je reč o međunarodnim odnosima, u svom izveštaju Zaev je govorio o samitu u Trstu, samitu u Crnoj Gori članica Jadranske povelje gde je prisustvovao i potpredsednik SAD Majk Pens.

(Kurir.rs/Plusinfo.mk)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: "Beograd na vodi" na ledu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja