Najnovije vesti

DRUGI KRUG IZBORA U MAKEDONIJI PROTIČE BEZ PROBLEMA: Izlaznost do 10 časova 8,09 odsto
Foto: Plusinfo.mk, Foto: Plusinfo.mk

GLASANJE ZA LOKALNU VLAST

DRUGI KRUG IZBORA U MAKEDONIJI PROTIČE BEZ PROBLEMA: Izlaznost do 10 časova 8,09 odsto

Severna Makedonija

Glasanje u drugom krugu izbora za gradonačelnike u 35 opština Makedonije odvija se bez problema, a izlaznost do 10 sati je bila 8,09 odsto, objavila je Državna izborna komisija.

 

Najveća izlaznost u prva tri sata lokalnih izbora bila je u Demir Kapiji, gde se za mesto gradonačelnike bore kandidati dve najveće makedonske stranke, vladajućeg SDSM i opzicionog VMRO DPMNE, i iznosila je 22,47 odsto.

Najmanja izlaznost je registrovana u skopskoj opštini Studeničani, gde su u drugom krugu kandidati dve albanske partije, a bila je 3,99 odsto.

 

Portparolka DIK Ljupka Gugučevska je na konferenciji za novinare istakla da do 11.00 sati nije podnet nijedan prigovor za povredu biračkog prava.

 

U drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji za 35 gradonačelnika glasa se na 1.517 biračkih mesta koja su otvorena u 7.00. Glasaće se do 19.00.

 

Pravo glasa ima ukupno 833.710 građana Makedonije. U šest skopskih opština pravo glasa ima 260.194, a u 26 drugih opština 573.616 glasača.

 

U prvom krugu lokalnih izbora, održanom pre dve sedmice, SDSM premijera Zorana Zaeva je ubedljivo osvojio gradonačelnička mesta u Gradu Skoplju i u 37 od ukupno 80 opština u Makedoniji, dok je konkurentski VMRO-DPMNE dobio gradonačelnike u tri opštine.

 

Kandidati vladajuće SDSM i opozicione VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog boriće se u drugom krugu za gradonačelnička mesta u 20 opština, od kojih je SDSM u prvom krugu imao prednost u 14, a VMRO-DPMNE u šest.

 

Kurir.rs/ Beta

Foto: Plusinfo.mk

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...