GRUEVSKI DAJE OSTAVKU: Posle više od 10 godina na vlasti odlazi zbog loših rezultata
Foto: EPA

UBEDLJIV PORAZ NA IZBORIMA

GRUEVSKI DAJE OSTAVKU: Posle više od 10 godina na vlasti odlazi zbog loših rezultata

Severna Makedonija -

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da će podneti ostavku organima stranke, nakon završetka analize loših rezultata te opozicione partije na makedonskim lokalnim izborima.

"Nezavisno od toga kakav bude ishod analize, čak i ako je takav da je moja krivica mala ili ako se utvrdi da nemam objektivnu krivicu za poraz, ja ću podneti ostavku pred organima partije", rekao je Gruevski.

Stranka Nikole Gruevskog VMRO DPMNE koja je bila više od deset godina na vlasti, pretrpela je na lokalnim izborima u oktobru ubedljiv poraz od konkurentskog Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva.

Gruevski je podsetio da je uveče 15. oktobra, nakon završetka prvog kruga lokalnih izbora, "jasno rekao da predsednik partje nosi najveću odgovonost" i da je kasnije u jednom televizijskom intervju pojasnio da "uvek u jednom timu koji se takmiči, bilo politički, bilo sportski, u biznisu ili slično, najveću odgovornost po definiciji nosi prvi čovek".

foto: AP

Dodao da je da će partija, saglasno Statutu, organizovati vanredni kongres, na kojem će, osim izveštaja za analizu izbora, biti izabran i predsednik VMRO DPMNE.

Grupa članova VMRO DPMNE, koji sebe naziva Inicijativa za reformu, već mesecima poziva na unutrašnju demokratizaciju u partiji i traži ostavku Gruevskog, a poslednjih dana na protestima zbog privodjenja poslanika njegove partije, Gruevski je uspeo da okupi samo stotinak pristalica.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine, nameštali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Gruevski je na čelu VMRO DPMNE 2002. godine zamenio osnivača i prvog predsednika stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao nakon perioda unutarpartijskh previranja koji su usledili posle neuspeha stranke na parlamentarnim izborima. Bio je premijer Makedonije od avgusta 2006. do početka 2016. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Brnabićkina devojka osvaja Hong Kong!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track