NOVI ZAKON U MAKEDONIJI: Ukida se dodela titule koju je nosila Esma Redžepova
Foto: Profimedia

nejednak tretman

NOVI ZAKON U MAKEDONIJI: Ukida se dodela titule koju je nosila Esma Redžepova

Severna Makedonija -

Skupština Republike Makedonije izglasala je prestanak važenja Zakona o nacionalnim umetnicima, čime se ukida dodeljivanje ove titule koja se sastoji od doživotnog primanja nadoknade u visini dve prosečne mesečne plate.

Zakon će nastaviti da važi za pet od šest dobitnika ove titule. Od ustanovljavanja 2011. godine, titula nacionalnog umetnika dodeljena je Simonu Trpčevskom, Milču Mančevskom, Esmi Redžepovoj, Borisu Trajanovu, Ani Drulovskoj i Nikoli Madžirovu.

U obrazloženju potrebe za ukidanjem ovog zvanja navedeno je da je u 2017. godini za uplatu nadoknada za pet živih umetnika bilo potrebno 4 miliona denara, odnosno za svakog od njih pojedinačno po 66.300 denara mesečno.

"Procenjeno je da je Zakon doveo do nejednakog tretmana među umetnicima i drugim kulturnim radnicima koji imaju dosta nižu platu od prosečne zarade u zemlji" rekao je zamenik ministra kulture Vladimir Lazovski.

On je dodao da postoje i drugi mehanizmi za podsticanje kreativnosti, kao što su dodeljivanje novca dobitnicima državnih nagrada, pravo na mesečnu naknadu nakon ostvarivanja penzije, autorska prava i drugi.

Kurir.rs / Sloboden pečat

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track