GRČKI MINISTAR O SPORU SA MAKEDONIJOM: Spremni smo za veliki korak
Foto: Beta

PROMENA IMENA

GRČKI MINISTAR O SPORU SA MAKEDONIJOM: Spremni smo za veliki korak

Severna Makedonija -

Sledeći sastanak Grčke i Makedonije može doneti "veliki korak", rekao je danas ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas posle sastanka u Beču sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom i posrednikom UN za spor Grčka-Makedonija Metjuom Nimicom.

"Teški su koraci koje preduzimamo, ali svaki korak nas približava mogućnosti rešenja", rekao je Kocijas ne iznoseći pojedinosti, i dodao: "Ušli smo u detalje - o onome s čime se oni (Makedonija) slažu, i s čim ne. Identifikovali smo glavna pitanja za obe strane, i nadam se da ćemo na sledećem sastanku biti spremni da učinimo veliki korak".

Kocijas je pozdravio današnji rad diplomata dveju strana uporedo s "diskusijom o rešenju za pitanje naziva Makedonije".

Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov
Nikos Kocijas i Nikola Dimitrovfoto: Fonet

Na pitanje da li postoji plan za naredni sastanak, grčki ministar je odgovorilo potvrdno i dodao da ima "planiranja i saglasnosti o svim neophodnim koracima".

Posrednik UN za spor Atina-Skoplje Metju Nimic je, takođe ne iznoseći nikakve pojedinosti, ocenio da ima velikog napretka u pregovorima, ali i teških pitanja koja treba rešiti.

Nimic je rekao da su "ceo dan radili veoma konstruktivno i to nam omogućava da budemo optimisti".

Uporedo s njegovim sastankom s Kocijasom i Dmitrovom, rekao je Nimic, zasedale su diplomatske delegacije obe zemlje, da bi se "detaljno razmotrila pitanja".

Sastanci će se nastaviti, rekao je Nimic i potvrdio da "postoje teška pitanja koja treba rešiti, ali po mom mišljenju postoji veliki napredak i sve ovo će pomoći da se stabilizuje region".

"Nadam se da ćemo nastaviti da radimo konstruktivno", zaključio je Nimic.

Kurir.rs/Beta Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track