MOGUĆ NAPREDAK GRČKO MAKEDONSKIH PREGOVORA: Susret Ciprasa i Zaeva posle Uskrsa!
Foto: Printscreen Slobodan Pečat

spor oko imena

MOGUĆ NAPREDAK GRČKO MAKEDONSKIH PREGOVORA: Susret Ciprasa i Zaeva posle Uskrsa!

Severna Makedonija -

Grčki mediji tvrde da je Atina napravila ustupke po pitanju imena Makedonije, odnosno da je odustala od zahteva da novo ime Makedonije mora da bude na makedonskom jeziku, istovremeno najavljujući mogući sastanak nakon uskršnjih praznika premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipras i Zoran Zaeva.

Za taj ustupak, kako tvrde grčki mediji, Atina traži promenu Člana 49. makedonskog Ustava, koji glasi: "Republika (Makedonija) brine za status i prava osoba koje pripadaju makedonskom narodu u okolnim zemljama, kao i za Makedonce u dijaspori, pomaže njihovom kulturnom razvoju i podstiče veze sa njima. Republika brine za kulturna, ekonomska i društvena prava građana Republike u inostranstvu".

MIA navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da ukoliko dođe do značajnog napretka u pregovorima o imenu Makedonije, koji su juče nastavljeni u Beču, postoji mogućnost da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, sastati nakon uskršnjih praznika.

Posrednik Ujedinjenih nacija Metju Nimic saopštio je u petak posle razgovora sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena da nerešena pitanja i dalje ostaju i da će se razgovori nastaviti.

"Ono što mogu da kažem jeste da ima teških pitanja koja moraju da budu rešena, ali po mom mišljenju, postoji veliki napredak u različitim pitanjima", rekao je Nimic posle sastanka u Beču, prenosi Rojters.On je ocenio da konstruktivni sastanci kojih će biti ubuduće pružaju povod za optimizam u budućnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track