Najnovije vesti

MAKEDONSKI PREMIJER: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom o imenu
Foto: Sloboden pečat

zORAN zAEV

MAKEDONSKI PREMIJER: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom o imenu

Severna Makedonija
20:58h

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori sa Grčkm o višedecenijskom sporu u vezi imena Makedonije vrlo blizu rešenja i da su još neka pitanja ostala nerešena.

Od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala nerešena, a reč je o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu. Ovo drugo je, dodao je, za nas novo.

 "Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu", rekao je Zaev, koji smatra da Ustav ne treba menjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke. Za Grčku je, kaže, problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumevanja za makedonski identitet..

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom. "Verovatno bi bilo: građanin Severne/Gornje/Vardarske ili slično", naveo je makedonski premijer. On je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali da još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rešenja ili neposredno pre ulazak u NATO i EU.

U svakom slučaju, kaže, i održavanje referendum je bitno, jer su za njega potrebne određene pripreme i postoje rokovi. Zaev je naveo i da po pitanju referenduma ima nesaglasnosti unutar koalicije, odnosno sa albanskom partijom DUI, Allija Ahmetija. DUI se, kaže, protivi održavanju referendum, a kako je objasnio zamenik premijera Bujar Osmani, razlog je strah da bi ovaj način mogao da otvori proctor za uticaj sa strane.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track