DIMITROV: Zemlje u regionu treba da postanu evropskije
Foto: Profimedia

gostovao u beogradu

DIMITROV: Zemlje u regionu treba da postanu evropskije

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je danas u Beogradu da je potrebno da zemlje u regionu Zapadnog Balkana postanu "evropskije" i usvoje više evropskih standarda, i tu naveo vladavinu prava, sistem "kočnica i ravnoteža", slobodu medija i odgovornost vlasti.

Dimitrov je na skupu o novim pravcima partnerstva Evrope i Balkana u organizaciji Evropskog fonda za Balkan rekao da "izgradnja demokratije nije laka" ali da to zavisi od država.

Prema njegovim rečima, važno je da zemlje Zapadnog Balkana urade svoj deo posla, ali je takođe važno da dobiju i "kredibilnu evropsku perspektivu".

"Krajnje je vreme da hrabro rešavamo probleme i da se ukrcamo na voz za EU", rekao je makedonski ministar.

Dimitrov je naveo da je glavni zadatak trenutne makedonske vlade da izgradi institucije i učini ih jačim kako niko ne bi mogao da ih zloupotrebljava i dodao da bi se do nedavno "malo ko kladio na demokratsku opoziciju koja je sada na putu da napravi promene u zemlji" ali da se makedonsko društvo pokazalo otpornijim od institucija.

On je naveo da se kao problem javlja to što u nekim zemljama postoje tendencije da jedan čovek odlučuje "o velikom broju pitanja ili o svim pitanjima".

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja