(VIDEO) MOGERINIJEVA U SKOPLJU: Možete da slavite pola dana, a onda se vratite na posao
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

zajednička konferencija sa zaevim

(VIDEO) MOGERINIJEVA U SKOPLJU: Možete da slavite pola dana, a onda se vratite na posao

Severna Makedonija -

Evropska komisija je iznela preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je danas visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini.

"Donosim dobre vesti, da je Evropska komisija izdala preporuke da Makedonija započne pregovore o pristupanju Makedonije EU. Makedonija se vratila na pravi put i to dostignuće je zajednički uspeh vlade, parlamenta, opozicije i svih građana Makedonije", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim.

Mogerinijeva je dodala da Makedonija može da slavi pola dana, a onda da se vrati na posao.

Zaev je, kako se navodi, istakao da je makedonska vlada ostvarila značajan napredak na putu ka EU u prethodnih deset meseci, što Unija prepoznaje i ceni.

Posle implementacije reformi, Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom, Makedonija je takođe na pravom putu da razreši otvoreni problem sa Grčkom, dodao je on.

On je ponovo potvrdio spremnost vlade da nastavi da radi na neophodnim reformama i izrazio verovanje da će biti određen datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Makedonije EU u junu.

Kako je naglasio, članstvo u EU i Nato je najviši prioritet Makedonije.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja