MAKEDONSKI ARHITEKTA: Ratnik na konju nelegalno izgrađen, trebalo bi ga ukloniti ili legalizovati!
Foto: Profimedia

komisija nalazira Skoplje 2014

MAKEDONSKI ARHITEKTA: Ratnik na konju nelegalno izgrađen, trebalo bi ga ukloniti ili legalizovati!

Severna Makedonija -

Spomenik Ratnika na konju i Porta Makedonija su nelegalni objekti i stoga bi trebalo da se uklone ili legalizuju, kaže predsednik Udruženja arhitekata Makedonije Martin Panovski, koji je bio deo komisije za analizu projekta "Skoplje 2014".

On kaže da radna grupa za Skoplje 2014 radi na principu utvrđivanja nepravilnosti u dobijanju građevinskih dozvola.

"Mislim da su, na osnovu svih dosadašnjih izveštaja analiziranih skulptura, evidentirano da su procedure od početka bile nezakonite, a time i zapravo svi objekti koji su u okviru "Skoplje 2014". Od samog početka, nadležni za postavljanje spomenika nisu bili u Parlamentu, koji je odgovoran za spomenike. Sve je postavila opština ili Grad Skoplje, a od tog momenta sve je trebalo da bude nevažeće.

foto: Reuters

Po mom mišljenju, trebalo bi napraviti dublju analizu, iako su sve ove zakonske procedure prekršene, trebalo bi dalje istražiti sve objekte jer smo do sada analizirali uglavnom skulpture. Ovaj proces je kratak, uloženo je dosta nocva, a dalje će biti politička odluka a ne ekspertska" kaže Panovski.

On dodaje da su do sada pripremljeni izveštaji za "Ratnika na konju", "Porta Makedonija" i skulpturu Ministarstva za saobraćaj i veze, gde je porodica Aleksandra Makedonskog.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track