SASTANAK TRAJAO 80 MINUTA: Cipras i patrijarh Vartolomej o odnosima makedonske i grčke crkve
Foto: Plusinfo.mk

SUSRET U ATINI

SASTANAK TRAJAO 80 MINUTA: Cipras i patrijarh Vartolomej o odnosima makedonske i grčke crkve

Severna Makedonija -

Grčki premijer Aleksis Cipras i vaseljenski patrijarh Vartolomej razgovarali su danas u Atini o svim aspektima odnosa i problema Grčke pravoslavne crkve i nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, koju Srpska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

Grčka vlada je saopštila da je Cipras, na sastanku koji je trajao 80 minuta, pozdravio napore Vaseljenske patrijaršije za prevazilaženje problema, dok je patrijarh Vartolomej rekao da Patrijaršija radi na pravoslavnom jedinstvu i saradnji.

"Što se tiče crkve u Skoplju, pitanje koje ste pomenuli, to je kanonska odgovornost Vaseljenske patrijaršije, koja pokušava da otkloni raskol, kao što je radila na pravoslavnom jedinstvu i saradnji svih ovih godina", rekao je Vartolomej.

Problemi grčke i nepriznate MPC obnovljeni su u okviru dijaloga o novom imenu Makedonije.

foto: EPA/ Yiannis Kourtoglu / POOL

Mediji u obema zemljama javili su ranije da je Cipras rekao da Crkva u Skoplju više neće u svom imenu da ima pridev "makedonska", a njegov makedonski kolega Zoran Zaev je to negirao rekavši da je pisao Vaseljenskoj patrijaršiji, ali da je tražio rešenje statusa za MPC.

Iz Sinoda MPC su saopštili da je od Vaseljenske patrijaršije traženo da se reši status te crkve pod imenom Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA), ili samo Makedonska pravoslavna crkva (MPC), verska je organizacija nekanonskog pravoslavlja u Makedoniji.

Nastala je nekanonskim odvajanjem od Srpske pravoslavne crkve 1967.

Srpska pravoslavna crkva i ostale pomesne crkve u kanonskom jedinstvu su sa Pravoslavnom ohridskom arhiepiskopijom, jedinom kanonskom crkvom na prostoru Makedonije, dok MPC sebe smatra autokefalnom (nezavisnom) crkvom što je i glavni spor MPC i svih pravoslavnih crkava.

Između ostalog, i zbog naziva "Makedonska" vaseljenski patrijarh je nije priznao kao ni Grčka pravoslavna crkva, zbog čega i ostale pravoslavne crkve odbijaju da je priznaju. Makedonska crkva sebe smatra naslednikom drevne Ohridske arhiepiskopije.

SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa crkve u Makedoniji, ali MPC nije priznata među pravoslavnim crkvama. MPC je samostalno proglasila autokefalnost 1967. godine, dok joj je SPC 50-tih godina dala samo autonomiju.

Tadašnji episkop niški, aktuelni patrijarh srpski Irinej rekao je da je odluka SPC da prizna autonomiju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i prekine odnose sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i narodom koji je priznaje "težak korak na koji je SPC bila prinuđena".

"Biće mučno i teško, to je korak koji je rezak i bolan, ali naša crkva nije mogla da takozvanoj makedonskoj crkvi da ono što je tražila, već je pozvala da se vrate kanonskom poretku, a posle da traže i da legalnim putem dobiju ono što žele", rekao je Irinej.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track