CANAKOPULOS: Verujemo da će Zaev postići dogovor o imenu Makedonije
Foto: Sloboden Pečat

otvoreno

CANAKOPULOS: Verujemo da će Zaev postići dogovor o imenu Makedonije

Severna Makedonija -

Optimizam da će makedonski premijer učiniti "odlučujući korak" ka postizanju dogovora, tvrdi portparol grčke Vlade i ministar bez resora Dimitris Canakopulos u intervjuu za grčki dnevnik Nea Selida.

"Pregovore, ali i političko rešenje za rešavanje spora sa imenom nije lako. Gospodin Zaev treba razmisliti o svim aspektima i da preuzme veliku odgovornost prema svojim državljanima, nešto što sam siguran da će učiniti.

Ako neko u političkom rukovodstvu FJRM žele da potkopaju mogućnost pronalaženja rešenja, to nije nešto što bi mogao da znam. Ali, optimista sam da će na kraju gospodin Zaev učiniti odlučujući korak i postići dogovor", rekao je Canakopulos i dodao da Zaev i Cipras znaju da je rešenje "neophodan uslov za budućnost solidarnosti i saradnje na Balkanu".

Ministar bez resora i portparol grčke Vlade kaže da u Grčkoj postoje "politički i društveni odnosi koji omogućuju većinu u parlamentu" kada sporazum stigne na glasanje. Dok se u vezi s tim što bi sporazum mogao da ima političku cenu za SIIRIZU posebno u severnoj Grčkoj, Canakopulos objašnjava da vlada u pregovorima uzima u obzir nacionalne interese, ali i da većina građana podržava rešenje.

Na pitanje šta ako Nezavisni Grci ne podrže sporazum, da li Panos Kamenos može ostati ministar odbrane, glasnogovornik vlade Grčke objašnjava da je Kamenos nekoliko puta izjavio da "ima puno poverenje u premijera i ministra spoljnih poslova" i "nikada nbije rekao da bi prestao da vrši svoju dužnost ".

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track