PRVA KRIVIČNA PRIJAVA ZA PROJEKAT SKOPLJE 2014: Bivši gradonačelnik oštetio budžet za 433.000 €
Foto: Sloboden pečat

kriminal

PRVA KRIVIČNA PRIJAVA ZA PROJEKAT SKOPLJE 2014: Bivši gradonačelnik oštetio budžet za 433.000 €

Severna Makedonija -

Finansijska policija Makedonije objavila je danas da je podnela prvu krivičnu prijavu za kriminal kod realizacije kontroverznog projekta bivše makedonske vlade "Skoplje 2014".

Krivična prijava je državnom tužilaštvu podneta protiv bivšeg gradonačelnika skopske opštine Centar Vladimira Todorovića i dva njegova saradnika, jer su kod izgradnje pešačkog mosta "Oko" oštetili budžet za skoro 433.000 evra.

Diretktor Finansijske policije Arafat Muaremi rekao je da su se trojica osumnjičenih saglasili da plate štetu i da su novac 30. juna već uplatili u budžet Opštine Centar, ali da to ne isključuje krivičnu odgovornost.

"Krivični postupak se nastavlja i verujem da će biti krivične odgovornosti", rekao je direktor Uprave finasijske policije Makedonije.

Muaremi je rekao da je za most "Oko" na reci Vardar u potpunosti završena istraga, a da su drugi predmeti projekta "Skoplje 2014" za koje je nadležna finansijaska policija, u predistražnoj fazi.

Finansijska policija zajedno s Tužilaštvom za prisluškivane razgovore nastavlja istrage i za druge objekte projekta "Skoplje 2014" za koje postoji sumnja da je bilo "odlivanja para" i da je nanesena šteta budžetu, dodao je Arafat Muaremi.

Projekat bivše vlade Nikole Gruevskog "Skoplje 2014", kojim je potpuno promenjen centralni deo glavnog grada, mnogi makedonski i svetski arhitekti smatraju za kič, a tadašnja opozicija je optuživala vlast da preko "Skoplja 2014" pere pare.

Na početku realizacije vlada je najavljivala da će "Skoplje 2014" koštati oko 80 miliona evra, ali je prema istraživanju Birna Makedonija, potrošeno više od 700 miliona evra.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja