ZBOG OVOGA JE PROPAO SASTANAK LIDERA U SKOPLJU: Mickoski izneo neprihvatljive predloge referendumskog pitanja!
Foto: Profimedia

IZVORI SA SUSRETA

ZBOG OVOGA JE PROPAO SASTANAK LIDERA U SKOPLJU: Mickoski izneo neprihvatljive predloge referendumskog pitanja!

Severna Makedonija -

Nakon fijaska sastanka lidera makedonskih partija o referendumu, izvor sa ovog susreta otkriva da je lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izneo četiri predloga za referendumsko pitanje, ali nijedan od njih nije spomenuo članstvo Makedonije u EU i NATO.

To je bilo neprihvatljivo za premijera Zorana Zajeva i lidere DUI-a i Bese, nakon čega se sastanak lidera završio bez dogovora.

Sagovornici sa sastanka navode da su sva četiri predloga koje je ponudio Mickoski komplikovana, preduga i dvosmislena, uprkos izjavi lidera VMRO-DPMNE da je insistirao na jedinstvenom referendumskom pitanju.

"Specifično je da u predlozima za referendumsko pitanje nije spomenuto da je Sporazum o imenu sa Grčkom zbog članstva Makedonije u EU i NATO-u. Naprotiv, predlozi su bili dugi, na primer, da li ste za dogovor sa Grčkom da promenite ime države promenom ustava, identiteta, jezika ... svi predlozi su bili dugi po možda i pola strane - rekao je učesnik u pregovorima.

foto: Reuters

Kako navode izvori, pregovori su "pukli" kada je Mickoski predložio referendumsko pitanje koje bi išlo u sledećem pravcu:

"Da li podržavate Sporazum sa Grčkom koji potpuno uništava naš identitet, jezik, kulturu..."

"Mickoskom je naglašeno dva ili tri puta da bi građanima trebalo ostaviti da se slobodno izjasne na referendumu, bez sugestija kako da glasaju, već da bi lideri trebalo samo da pozovu građane da izađu na referendum" navodi izvor.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track